Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Малко повечерие с Богородичен канон и акатист в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”

 

        dsc 7321  „О, възпявана Майко, която си родила най-святото от всички светии Слово ! 
Като приемаш сегашното приношение, избави от всяка напаст 
и изтръгни от бъдещата мъка всички, които ти викат: Алилуия!”

 На 16 март, в четвъртата петъчна вечер на Великия пост, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Молебния канон към Пресвета Богородица и четвъртата статия от Богородичния акатист.  Богослужението се състоя в благодатните обятия на Кукленската света обител „Св. св. Козма и Дамян” пред чудотворната икона с образа на Божията Майка „Златна ябълка”.  С архиерея на Пловдивска епархия съслужиха ефимерият на манастира свещеник Георги Димитров и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие взеха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп.  Песнопенията от Молебния канон изпълниха антифонно  митрополит Николай заедно със свещеници от Пловдив и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. Четвъртата статия от Богородичния акатист прочете с благоговение Негово Високопреосвещенство митрополит Николай пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка”. Светинята бе донесена за богослужението от храма "Успение Богородично" в асеновградския квартал „Горни Воден”.dsc 7367

  Преди началото на вечерното последование с искрена радост и много цветя деца от град Куклен посрещнаха архиерея на Пловдивска епархия на входа на Кукленската света обител. Да съучастват с души и сърца си в богослужението, да възнесат молитвите си към Бога и възпеят заедно с духовниците Неговата Майка и наша Небесна Владичица, в благодатните обятия на светата обител бяха дошли множество честни поклонници. Много пъти те повториха с  вяра, умиление и огромно вълнение: „Пресвета Богородице, спаси ни!” и „Радвай се, Невесто неневестна!".

  В края на повечерието митрополит Николай  отечески поздрави и благослови всички, които и тази вечер потърсиха покрова на Небесната Владичица. Владиката изрази и  радостта си от многото присъствали деца.  

 dsc 7653Укрепени от благодатното застъпничество пред Бога на Пресвета Богородица, вдъхновени от добродетелите, с които Божията Майка се възкачи до небесата, да продължим с бодър дух, с духовна радост в благоприятното време на нашето душевно спасение – светият Велик пост.  Особено съм щастлив, че в обятията на светия храм, в благодатта на светата богослужба, участват малки деца. Чистото детско сърце, възнесло молитвата си към Бога, получава просимата благодат. Знаем дивното чудо на св. Богородица Бачковска, Която спаси от сигурна гибел изпуснатото от  своята майка в пропастта дете. Именно на Нея - Божията Майка, Нейните ласки и благодатна закрила, поверяваме спасението на нашите деца -  Тя да опази душите на нашите деца от злото в тоя живот. Детските души са най-уязвими от вирусите на греха, на изкушенията и съблазните. Но когато са в прегръдките на Пресвета Богородица, те са в най-сигурното място в този живот."

  Като благослови всички присъстващи деца и призова над тях благодатта на Пресвета Богородица, митрополит Николай благопожела Тя винаги да бди над тях, пазейки ги от всяко злощастие и беда,  да ги насърчава и вдъхновява в християнските дородетели и да бъде тяхна всегдашна Пътеводителка във вярата.

 

Малко повечерие с Богородичен канон и акатист – ІV статия в гр.Пазарджик

 

      dsc01132 Възпявайки твоето раждане, Богородице, всички те хвалим като одушевен храм, защото Господ, Който държи всичко в ръката Си, като се всели в твоята утроба, освети, прослави и научи всички да ти викат: Радвай се, Невесто неневестна!“

  С тези боговдъхновени слова, които са част от Богородичния акатист, химнографът от 7 век дякон Георги Писидийски възпява едно от най-великите чудеса в историята – Държащият всичко в Своята ръка и безграничен Бог цял се всели в девическата утроба на пресвета Богородица за спасението на човеците от властта на смъртта. С тези молитвословия се обърна към Божията Майка и Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия на 16 март, когато с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик беше отслужено Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица. С викарния епископ съслужиха двамата секретари на околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Троица“ в с. Динката свещ. Димитър Милков и енорийският свещеник Спас Дичев. dsc01146

 С едно сърце и едни уста боголюбивият народ викаше към света Богородица „Пресветая Богородице, спаси нас!“, пеейки припевите на Богородичния канон. При четенето на акатиста всички призоваваха най-великата Застъпница за човеците с известното ангелско приветствие: „Радвай се, Невесто неневестна!" и въздаваха хвала на Бога за великите Му дела, пеейки „Алилуия!"

  В края на повечерието владиката се поклони и целуна светите икони, след което се обърна към народа със слово за величието на Божията Майка.

  dsc01196Дори да принесем песни, по брой равни на морския пясък, пак не ще можем достойно да възхвалим света Богородица. Въпреки това, според силите си ние не ще спрем да я възпяваме и призоваваме – Тя да бъде наша Ходатаица и Застъпница. На прага сме да се докоснем до пасхалната радост – онова блаженство, което единствено християнската душа може да изпита. От нас се иска само да устоим до края на постните дни в своето призвание – да постим, да се каем за съгрешенията си, да очистим сърцето си и вършим добро. Поднебесните сили на злобата не искат това и всячески се опитват да ни убедят да прекъснем своя подвиг. Защото те ненавиждат душите, осъзнали своята греховност и викащи към Бога: „Господи, помилуй!“. А обратно, тези думи радват Бога, Който Сам засвидетелствува, че е дошъл не за праведниците, а за нас, грешните. Да възрадваме нашия Творец с тази малка жертва, с тези малки, но силни покайни думи. Знаем как се терзае душата ни, когато сме обидили ближния. Същевременно знаем и как се радва тя, когато сме извършили добро, когато сме помогнали на другия – идва ни да запеем, да прославим Бога. Нека вършим добро, а злото да забравяме и с това да си помагаме постът ни да бъде за спасение. Тогава ще вкусим и изпитаме в пълнота райското блаженство“.

  Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над богомолния народ, който винаги чува гласа на своя пастир.

 

Архиерейско богослужение

 

 

На 18 март, Четвърта Неделя на Великия пост – на св. Йоан Лествичник

ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия

в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив от 09:00 ч.

 

 

 

Молебен по случай празника на Четвърти артилерийски полк в Асеновград

               dsc 6720  На 14 март Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здравето, благополучието и успеха на военнослужещите и командирите на Четвърти артилерийски полк от Българската армия. Богослужението се състоя по време на тържествена церемония в центъра на Асеновград, с която бе отбелязана 90-ата годишнина от основаването ІV-и артилерийски полк, Денят на ракетните войски и артилерията и 105-ата годишнина от превземането на Одринската крепост през Балканската война. С архиерея на Пловдивска епархия съслужиха Негово Преосвещенство епископ Арсений, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, и митрополитският протодякон Илиян Александров.  Молитвено участие взе ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия.  Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.  dsc 6845

  На тържествената церемония и богослужението присъстваха множество официални лица, сред които бяха кметът на Асеновград д-р Емил Караваинов, генерал-лейтенант Пламен Атанасов, зам.-началник на отбраната,  бригаден генерал Пламен Богданов, началник на Националния военен университет „Васил Левски”,  ген.-майор Димитър Илиев,  заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун,  полковник Лъчезар Мишев, командир на ІV-и артилерийски полк,  военнослужещите от военното формирование, представители на  Министерството на отбраната, на българската държавност и общинските власти.

  dsc 6731Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна с поздравително слово към христолюбивите български воини и техните командири, в което изрази своята духовна радост от съучастието си в този празничен момент. Владиката  оцени високо служението и подвига на българския воин и изтъкна, че напразни са човешките сили без Божията закрила, Божията сила, Божията помощ. Митрополит Николай  добави, че се моли  в  този тържествен миг  Всеподателя Бога да дари мир в душите и сърцата на всеки един от нас, както и в обществото, в което живеем, в нашето скъпо Отечество и по целия свят.  dsc 6840

  „Българската православна църква и ние, православните християни, много добре съзнаваме подвига, свързан нерядко със себежертва, на всички ония, посветили живота, силите, уменията си за опазване териториалната цялост,  мира,  спокойния живот  и градивен труд на нашия народ. Молим Бог да ви дава здраве и сили, бодрост, храброст и вдъхновение в изпълнение на вашия дълг към Бога и верния Божи народ на Майка България” – каза още архиереят на Пловдивска епархия.

  dsc 6954По време на многолетствието, провъзгласено от протодякон Илиян Александров, митрополит Николай благослови христолюбивите воини, техните командири и бойните им знамена, както и многобройните гости на празника.  До служещите от ІV артилерийски полк бяха прочетени множество поздравителни адреси, включително и от президента г-н Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ на БА.

 

Архиерейско богослужение

 

 

Малко повечерие с Богородичен канон и акатист - IV статия

ще бъде отслужено

в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”

на 16 март, петък, от 18:00 ч.