Новини

Предстоящо богослужение

Храм Св. Николай Мирликийски Смирнрнски Пловдив

По повод празника

 на св. Николай Мирликийски Чудотворец

Негово Високопреосвещенство

 Пловдивският митрополит Николай

 ще възглави

На 6 декември (понеделник) от 9:00 часа

 Архиерейска света Литургия

 в храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“,

 кв. „Хр.Смирненски“ гр. Пловдив.

 

Празник на св. Климент архиепископ Охридски Чудотворец в Пловдив

На 25 ноември, когато светата Православна Църква чества паметта на свети Климент архиепископ Охридски Чудотворец, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Климент Охридски” в град Пловдив.

В съслужение с епископа бяха: йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, протойерей Рашко Рашков - председател на храма, прот. Пантелеймон Иванов, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослуженията се събраха множество миряни да почетат българския светец и да се поклонят пред светите му мощи, които се съхраняват в храма. Сред присъстващите бе и кметът на район „Западен“ г-н Димитър Колев.

По време на причастния Знеполският епископ Арсений произнесе проповед за подвига и делото на Охридския чудотворец, и в края на светата Литургия поздрави енориашите за празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. 

Снимки

Въведение Богородично в гр. Калофер

На 21 ноември светата Православна църква възпява преславното Въведение в старозаветния храм на Богоизбраната Отроковица - Пресветата наша Владичица Богородица, станала одушевен Божий Кивот, земно Небе и пречист храм на Спасителя. 

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в Калоферския девически манастир „Въведение Богородично“.

В съслужение с владиката бяха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, иконом Василий Кашоров и прот. Мирчо Минков - ефимерий на манастира, митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

Чувствайки непрестанно майчината закрила на Света Богородица, жителите на Калофер бързаха от ранно утро към светата обител, където да принесат на Божията Майка своите благодарствени и хвалебни молитви за всегдашното й застъпничество пред нейния Син. Сред присъстващите бе и кметът на града г-н Румен Стоянов.

Много от миряните пристъпиха и към светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили да спазят пост според силите си и да принесат плод на покаяние в тайнството на изповедта.

В края на светата Литургия архипастирят на Пловдивската епархия поздрави монахините и честните поклонници на светата обител с празника.

Празникът завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки

Празник на св. Мина в Пловдив

На 11 ноември светата Православна църква чества паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.

По този повод Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави Божествената света Литургия в пловдивския храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел ”, където по традиция всяка година на този ден се събират християните, за да отдадат почит на св. Мина и да се поклонят на иконата с чудотворния му образ, съхраняваща се в този храм.

С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, ставр.ик Тодор Тодоров, председател на храма, прот. Георги Янъков, свещ. Любомир Янъков от Софийска епархия и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

На светата богослужба присъстваха благочестиви християни, дошли с голяма и искрена вяра в Бога да съучастват молитвено в благодатта на светата Литургия. Те изповядаха спасителната Христова вяра и с едно сърце казаха Господнята молитва "Отче наш..." 

По време на богослужението митрополитът ръкоположи Стоян Янъков за дякон.

Високопреосвещеният митрополит Николай произнесе вдъхновено слово за живота на св. Мина и се обърна с отечески напътствия към новоръкоположения дякон Стоян. 

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки