Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

В 12-ата Неделя след Неделя подир Въздвижение светата Православна църква припомня на верните си чеда чудното изцеряване от Христос на 10-те прокажени, обръщайки внимание на това как само един от тях се върнал да благодари на Бога и с това спечелил Неговата милост.

dsc09301В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Благодарните сърца на христолюбците отново ги доведоха в храма, където да отправят своите благодарствени молитвословия и песни на възхвала към Всеподателя Бога за всичките Му благодеяния към човеците. В единомислие те изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

dsc09351По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията владиката благодари на Бога, че по Неговия велик промисъл в дните, когато чествахме паметта на богатия наследник на своите родители свети Антоний, който всичкото си имущество раздал на бедните и на бедния материално свети Атанасий, който пък раздал сърцето си за ближния, бяхме удостоени с още една молитвеница, която да възнася молитвите си към Бога за жителите на Пазарджик и за всички люде - най-новата монахиня на Пловдивска епархия - сестра Домника. Епископ Яков призова монахинята да поменава в молитвите си всички, които в тези най-важни за нея дни я подкрепиха и продължават да я подкрепят с усърдните си молитви в нелекото служение на монаха. Той прикани всички да dsc09396благодарим непрестанно на Бога и на Неговата Майка за всичко и да просим Тяхната милост, макар и с нищо да не я заслужаваме. Архиереят призова и ние да се молим за сестра Домника и един за други и така, подкрепяйки се взаимно, заедно да вървим по пътя към Небесното Царство. Накрая епископ Яков завърши с призива като виждаме да се проявява Божията любов към нас, да усилваме вярата си и молитвите си, благодарейки на Бога, че Той благосклонно гледа на нас, че преизобилно ни дава от Своята благост.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и от негово име благопожела на присъстващите да укрепват във вярата, в молитвата, в добродетелите и така да достигнем до нашето спасение.

Празникът завърши с многолетствие.

След службата онези, които в петъчния ден не успяха да молитстват за благодатно и спасително служение на Божия виноград на новопостриганата монахиня Домника, минаха да я поздравят и да й благопожелаят спасително носене на Христовия кръст.

Свети Атанасий Велики - храмов празник на едноименната църква в село Мало Конаре

В осемнадесетия ден на месец януари светата Православна църква чества два велики стълба на Православието в лицето на светите отци Атанасий и Кирил Александрийски, заради изключителната заслуга на двамата светители в опазването на православното учение от арианската и несторианската ерес.

В този ден своя храмов празник отбелязва храмът в пазарджишкото село Мало Конаре, посветен на великия изповедник и учител на Църквата и защитник на християнското учение за Боговъплъщението – свети Атанасий.

dsc09229По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена Архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Петър Баташки и дякон Николай Ангелчов.

Верният Божи народ се събра в прегръдката на храма да въздаде благодарност и похвала на своя небесен покровител. На службата присъства и кметът на селото г-н Димчо Караиванов.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

dsc09238В края на литургията епископ Яков разказа накратко житието на Божия угодник, станал образец за мъжествено изповядване на вярата и непрестанна грижа за нейната чистота. Той припомни, че родителите на светеца не му оставили голямо материално имущество, но за сметка на това от тях той наследил най-важното и никога неоскъдняващо богатство на православната вяра, която светецът защитавал твърдо и непоклатимо до последния си дъх, въпреки всички трудности и гонения, на които бил излаган. Накрая владиката запита: „Свети Атанасий пренесъл вярата чиста и без петно за поколенията, такава вяра и ние наследихме от нашите предци. Но такава ли я пазим и такава ли ще я предадем на нашите деца? Ние помним колко трудности нашите деди имаха през турското робство, как страдаха, как биваха избивани, но не предаваха Христа. До смърт те пазеха Бога в сърцето dsc09242си. А ние днес отблъснахме децата, отдалечихме ги от Бога, както ние се отдалечихме от Него и по естествен начин, щом това стана, децата ни се отдалечиха и от нас – загубиха уважението към родителите, към по-възрастните, загубиха вярата, любовта. Единственото, което им предадохме до момента, това са телефоните и компютрите – неща, които ги погубват, които ги отдалечават и от дома, и от семейството, и от Отечеството ни. Ако беше жив днес, какво ли щеше да изрече свети Атанасий за нашето предателство спрямо Бога? Затова, братя и сестри, нека се размислим, нека се вгледаме в ценността на светото Православие, да погледнем това безценно наследство, оставено ни от нашите родители и да помислим как ние да го предадем на идните поколения, а не да се улисваме по временни и преходни неща, които вода ще отмие и ръжда ще разяде. Нека мислим за вечното, което е спасително и за душите, и за телата ни, което никога няма да ни се отнеме. Днес имаме силна нужда да чуем думите на свети Паисий - „О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“. Още повече в сърцата ни трябва да живеят думите на митрополит Климент – Васил Друмев: „Има Православие – има България, няма Православие – няма България!“. Предадем ли Православието, предаваме dsc09254България! И когато предадем Небесния си Отец и се отдалечим от Него, то и децата ни ще се отдалечават все повече от нас. Нека проумеем кое е истински ценно и него да следваме, та да се приближаваме с душите и телата си до Бога, въздавайки Му слава и хвала ден след ден. И както казва Господ в Евангелието: „Който Мене прослави, и Аз ще го прославя сред човеците!“. Да Го славим и прославяме, та да имаме дръзновение да просим от Него всичко онова, от което имаме нужда. Да бъдем светилниците, за които чухме и нашата светлина да свети така, че хората да открият Небесния ни Отец, да осъзнаят ценността на вярата и виждайки добрите ни дела, да повярват и въздадат слава Богу“.

dsc09287Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговото паство и благопожела те да следват твърдо вярата, която свети Атанасий носеше в сърцето си и за която положи живота си.

От свое име и от името на енориашите отец Петър поднесе на архиерея букет с цветя, изказвайки своята синовна обич и благодарност за подкрепата и светата богослужба, която зарадва благочестивите християни.

Празникът завърши с многолетствие.

Архиерейска света Литургия за Атанасовден в Асеновград

dsc 8304На 18 януари Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит Николай, възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. Атанасий Велики” в Асеновград. В празничното богослужение в съслужение с владиката бяха: свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, йеромонах Максим и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон dsc 8610Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на светата Литургия епископ Арсений поздрави миряните с празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и припомни на всички присъстващи за подвига на архипастирското служение и себежертвата в опазване чистотата на светата Православна вяра на „стълбовете и крепилото на истината” - светите архиепископи Атанасий Велики и Кирил Александрийски.

Архиерейска света Литургия за Антоновден в град Пазарджик

Подражаващ в нрава на ревнителя Илия и последвал правите пътеки на Кръстителя, отче Антоние, си бил жител на пустинята и си утвърдил вселената с твоите молитви. Затова моли Христа Бога да се спасят нашите души“ (тропар на свети Антоний).

С тези боговдъхновени слова светата Православна църква възхвалява едно от най-великите светила на небосклона на светостта – преподобния наш отец Антоний Велики, основател на монашеството.

dsc09133По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Кирил Дидов, председател на храм „Св. ап. Петър и Павел“ гр. София, прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и енорийските свещеници в храма свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев, свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

dsc09156Двойна беше радостта в този ден за енориашите и гостите на храма, тъй като молитвено участие в службата взе и новопостриганата монахиня Домника, която във вчерашния ден прие монашество и беше облечена в ангелски образ от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Новата монахиня на Българската православна църква беше зачислена към духовенството на Пазарджишка духовна околия и в днешния ден беше представена пред църковното изпълнение.

В края на литургията епископ Яков въздаде хвала на Бога за неизброимите Негови благодеяния към човеците. Владиката припомни как свети Антоний, наследил още на младини голямо богатство от родителите си, не бил победен от него, но всичко раздал на бедните и посветил живота си на Бога, ставайки основоположник на монашеския живот. Архиереят благодари и за това, че по молитвите на светеца Господ допусна и Света Богородица прие под покрова си сестра Домника, която също да посвети живота си на нашия Господ. Така, по думите на епископа, Бог благослови богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия да се сдобие с монахиня за пръв път от повече от 150 години насам, която да предстои пред лицето Му в покаяние и която с молитвите си да проси от Всеподателя Бога и Света Богородица да ни укрепяват и да ни дават сили. Епископ Яков прикани всички да се молим за новопостриганата монахиня, както и dsc09214един за друг и така да се подкрепяме в пътя към Царството Небесно, изпълвайки сърцата си с любов, та да наследим всички блаженствата, които чухме в днешното евангелско четиво. Той благопожела всемилостивия Бог, по молитвите на Божията Майка и на преподобния наш отец Антоний Велики, да изпрати на сестра Домника Своето небесно благословение, да бди и закриля нейната душа, да я предпазва от грехове и й дава сили да изпълни обещанията, които тя даде във вчерашния ден. Владиката призова и сестра Домника да не забравя нас в молитвите си и така, взаимно подкрепяйки се, да вървим заедно по благодатния Господен път и да достигнем до небесното ни Отечество.

Владиката благодари на отец Кирил Дидов и другите гости за това, че дойдоха в тези дни да подкрепят с молитвите си новата монахиня. Той честити имения ден на всички, носещи името на свети Антоний.

Празникът завърши с многолетствие.

След службата всички минаха да поздравят новата монахиня и да й благопожелаят спасително носене на Христовия кръст.

Неделя след Богоявление. Архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

dsc09040В Неделя след Богоявление светата Православна църква насочва вниманието на своите верни чеда към началото на Христовата проповед, припомняйки свидетелството на светия апостол и евангелист Матей: „Оттогава Иисус начена да проповядва и да казва: покайте се, защото се приближи царството небесно“.

В този ден и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празнична Архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Максим Ничев и дякон Николай Ангелчов.

dsc09104С изпълнени с умиление сърца духовници и миряни съмолитстваха и призоваваха Бога да дарува на всички спасителното покаяние, отварящо за човеците дверите на Царството Божие.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията владиката благодари на Бога, че отново ни събра в дома Божи, където да молим Всеподателя Бога да ни дарува вяра, мир, любов и спасение. Епископ Яков припомни Христовия призив към покаяние, което трябва да ни води по пътя на живота, защото виждайки разкаянието ни, Господ ще прости греховете ни и Царството Божие ще се приближи до нас и ние ще можем да го предвкусим още тук, на земята.