Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

ПРОГРАМА НА АРХИЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

25.05 (понеделник) - средновековен манастир “Св. Йоан Предтеча” - гр. Кърдажали

- 10:00 ч. Чин на полагане на основен камък

27.05 (сряда) - храм „Св. Възнесение“ - гр. Пловдив

- 18:00 ч. Празнична вечерня

28.05 (четвъртък) - храм „Св.  Възнесение“ - гр. Пловдив

- 9:00 ч. Архиерейска св. Литургия

31.05 (неделя) - митр. храм „Св. Марина“ - гр. Пловдив

- 9:00 ч. Архиерейска св. Литургия

Благодарствен молебен по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в гр. Пловдив

dsc 105124 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане. Ден, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, създатели на нашата култура.

По този повод Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай отслужи благодарствен молебен в храм "Свв. Кирил и Методий" в град Пловдив. Владиката отправи молитва към Всеподателя Бога за всички деятели на просветата и културата, за преуспяване във всяко добро учение.

dsc 1080С митрополитa съслужиха Преосвещеният Знеполски епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставр. свещеноик. Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноик. Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" под диригентството на протопсалт Георги Радев.

dsc 1067На богогслужението присъстваха областният управител на Област Пловдив Дани Каназирева, зам.-кмет "Образование и бизнес развитие" Стефан Стоянов, началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова, представители на общинската власт и миряните, съхранили в паметта си делото на светите братя Кирил и Методий.

В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна към народа с архипастирско слово за празника. След което духовенството, представителите на държавната власт и всички миряни се отправиха към паметника на Свв. Кирил и Методий, намиращ се пред хуманитарната гимназия, носеща тяхното свято име и поднесоха цветя и венци.

Архиерейска св. Литургия в храм „Свв. Константин и Елена“, гр. Пловдив

dsc 0375На 21 май, когато Православната църква чества паметта на светите равноапостолни царе Константин и неговата майка Елена, енорията на храм „Свв. Константин и Елена“ в старинния град Пловдив тържествено отбеляза храмовия си празник с Архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.
С владиката съслужиха Знеполски епископ Арсений – викарий на митрополита, йеромонах Максим, иконом Петър Хубенов – председател на храм „Свв. Константин и Елена“, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

dsc 0944Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Множество миряни почетоха празника, като взеха молитвено участие в богослужбата.

Преди началото на св. Литургия за четци и певци бяха подстригани Димитър Тотков и Павлин Ангелов.

В края на богослужението Негово Високопреосвещенство произнесе архипастирско слово за празника, след което молитства над всички, по молитвите на светите равноапостолни царе Константин и Елена благоденствие, здраве и душевно спасение.

Архиерейска света Литургия за празника на свети великомъченик Георги Победоносец в град Пазарджик

dsc02496На 6 май светата Православна църква чества един от най-почитаните мъченици за Христовата вяра – свети великомъченик Георги Победоносец. Красивият, умен и способен младеж бил издигнат от император Диоклетиан за член на държавния съвет, но когато трябвало да избира между християнската вяра и светската власт, чест и слава, младият по години, но мъдър по ум и смел по сърце воин без колебание отхвърлил земните почести, за което бил удостоен с небесни. Светецът и досега от небесата помага на пристъпващите към неговата победоносна закрила.

В този ден своя храмов празник отбеляза едноименната пазарджишка църква. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взе прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма.

dsc02513Енориашите и гостите на храма с искрена вяра в победоносната сила на Христовия мъченик се поклониха пред неговия образ и измолиха застъпничеството му пред Бога в дните на изпитания. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха радостта от празника, изричайки с едно сърце и едни уста Господнята молитва.

По време на причастния беше почетена проповед върху живота на свети Георги.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово на възхвала на чудния подвиг на светеца. Архиереят издигна молитва към великия Христов Победоносец да измоли за всички душевно и телесно здраве, да ни пази и закриля от всяко зло и да ни дава сили, да можем като него ревностно, без колебание да отстояваме своята вяра в Христа. Владиката обърна внимание на това, че нито хули, нито подигравки, нито мъчения отклонили Христовия воин от вярата му в Спасителя, което било и изпълнение на Христовите думи „Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил… първо Мене гониха, после и вас ще гонят“ и „който претърпи докрай, ще бъде спасен“. Епископ Яков призова да имаме същото упование, същата вяра в Бога, която може да помага на ближните и дори мъртви да възкресява и така да придобием поне частица от онези добродетели, чрез които светецът заслужи Царството dsc02582небесно. Накрая той благопожела всички ние да вървим без страх, без съмнение по пътя на вярата, без нищо да ни отклонява от този благодатен и спасителен път, който ни води към Христа.

Епископът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички енориаши и гости на храма. Той честити имения ден на всички, носещи името на светия великомъченик Георги с пожелание делата им да светят както тези на техния небесен покровител.

От името на свещенослужителите, църковното настоятелство и енориашите на храма отец Петко подари на владиката и служащите по един прекрасен букет с цветя и благодари на епископ Яков за всегдашната му молитствена подкрепа.

Празникът завърши с многолетствие.

Архиерейска света Литургия за 3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици в град Пазарджик

dsc02406На 3-ти май, 3 Неделя след Пасха, когато се отдава почит на Христовите ученици, дошли на гроба в ранното утро на третия ден от погребението Христово, за да помажат с благовония Неговото тяло, в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе монахиня Домника.

Енориашите на храма се събраха в Божия дом да съмолитстват с духовниците и изпросят от Оня, Който обитава в него милост и утеха в трудностите и изпитанията. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

dsc02455По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята.

В края на литургията епископ Яков благодари на човеколюбивия Бог, че прояви отново Своята безгранична любов към нас и ни удостои и в този празничен ден със светата Божествена Литургия. Той благодари и на Неговата пречиста Майка – Пресвета Богородица, че винаги пази под своя небесен покров жителите на богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия от всякакви беди и злощастия. Архиереят призова всички ние, изпълнени с радост, с чисти сърца да въздаваме непрестанно слава и да продължим да служим на Победителя на смъртта – възкръсналия Христос Бог и така с непоколебима вяра да вървим и побеждаваме всички поднебесни сили. Владиката благодари и на малкото Христово стадо, което не се разколеба във вярата си и със своето усърдие и своите молитви продължава чрез милостта на нашия Спасител да крепи света и да побеждава всички козни на врага на нашето спасение – дявола. „Каквото и да поискаме в името на нашия Спасител, Той ни го dsc02477дава – завърши епископ Яков. – Трябва само да запазим сърцата си чисти от грях, изпълнени с любов и тогава наистина ще бъдем достойни ученици Христови. Ние ликуваме и се радваме, защото Христос възкръсна и ни даде вечен живот. Живот, който трябва да бъде изпълнен с вяра, надежда и любов. Дерзайте, не бойте се от нищо! С нас е възкръсналият Бог – кой може да бъде против нас? Остава само и ние да сме с Него – тогава ще бъдем победители до край!“.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички присъстващи.

Накрая беше провъзгласено многолетствие, изпято от всички.