Top Line
JA slide show
Новини
ПРОГРАМА НА БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ ВЕЛИКИЯ ПОСТ

ПРОГРАМА НА

БОГОСЛУЖЕНИЯТА ПРЕЗ ВЕЛИКИЯ ПОСТ,

които ще отслужи

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ПЛОВДИВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ

† Н И К О Л А Й

26.02 - Неделя Сиропустна

от 18:00 часа

 Архиерейска вечерня с чина на взаимното опрощение

митрополитски храм "Св.вмчца Марина", гр.Пловдив


СВЕТА ЧЕТИРИДЕСЕТНИЦА


27.02 (понеделник) от 18:00 часа

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 1 част

митрополитски храм „Св.вмчца Марина”, гр.Пловдив

                DSC 0617

DSC 8862

 

28.02 (вторник) от 18:00 часа

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 2 част

храм „Св. Петка”, гр.Пловдив

 

1.03(сряда) от 9:00 часа

Преждеосвещена света Литургия

митрополитски храм „Св. вмчца Марина”, гр.Пловдив

                  DSC 3098
                  

1.03(сряда) от 18:00 часа

  Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 3 част

храм „Св.Възнесение Господне”, гр.Пловдив.

 

2.03(четвъртък) от 18:00 часа

Велико повечерие с канона на св. Андрей Критски - 4 част

храм „Света Троица”, гр.Пловдив

                                sv.troica
                       katedrala  

3.03 (петък) от 18:00 часа

  Малко повечерие с Богородичен акатист - 1 статия

катедрален храм „Успение Богородично”, грПловдив


4.03 -Тодорова събота

от 9:00 часа

Архиерейска света Литургия

 катедрален храм „Успение Богородично”, гр.Пловдив 

5.03 - 1Неделя на Великия пост- Православна

от 9:00 часа

Архиерейска света Литургия

митрополитски храм „Св. вмчца Марина”, гр.Пловдив


11:00 часа - Молебен на Неделя Православна

с изнасяне за поклонение на св. мощи

и чудотворни икони с лития около храма

                  DSC 0617
 

 

 
Архиерейска св. Литургия и панихида за йеродякон Игнатий – Васил Левски в Карлово

 dsc 4536      На 19 февруари, Неделя Месопустна, когато се навършиха 144 години от обесването на йеродякон Игнатий – великият Апостол на свободата Васил Левски, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска св. Литургия и панихида в храм „Успение Богородично” в гр. Карлово. С владиката съслужиха  Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит,  ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом  Деян Стоенчев - духовни надзорници при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Марко Марков, архиерейски наместник на Карловска духовна околия , храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.  


       На богослужбата присъстваха много христолюбиви и родолюбиви българи от Карлово – родното място на Апостола, чиято памет почетоха и служебният министър-председател  проф. Огнян Герджиков, кметът на града Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на местната власт, общественици и христолюбиви воини.  Портрет на dsc 4473йеродякон Игнатий - Васил Левски бе поставен в средата на храма на маса, украсена богато с цветя.  След края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи панихида за „приснопаметния Божи раб йеродякон Игнатий”, по време на която произнесе слово  за великия българин:


dsc 4896„Познаваме ли йеродякон Игнатий – Васил Левски, и изпълнили ли сме в живота си идеалите, за които той пожертва себе си? Ето, 144 години ние полагаме венци на всички негови паметници, скланяме глави пред подвига му, а той, йеродяконът Игнатий, записва в бележника си: „Народе…” – и оставя многоточие.  Многоточие, което преминава през всички тези години и стига до нас, отеква в нашето съвремие като въпроси, зададени от самия апостол. „Народе, за тебе аз се борих, за тебе аз положих живота си на жертвеника на свободата, за теб аз исках да създам чиста и свята България”. Левски нарече своята свободна България „чиста и свята”, защото виждаше в нейните основи вградени добродетелите, които ни благовести Господ Иисус Христос в Своето Евангелие. Та нали преди да стане Левски, той беше йеродякон Игнатий – „много набожен и проникнат с мистичен дух” според писателя Тодор Влайков, „смирен и благочестив” в спомените на Господин Славов от Стара Загора.


  Познаваме ли този Левски? Пламенният патриот, неустрашимият и вдъхновен борец за свобода, символ на героизъм и саможертвено родолюбие, наистина познаваме. Но Левски духовникът, истинският Христов съработник, съхранилият вярата и предаността си към Църквата познаваме ли?  Този образ на йеродякон Игнатий беше умишлено скриван от атеистическата власт, управлявала половин век България. Говореше се само за онзи негов акт, когато на 19 април 1864 г. йеродякон Игнатий отряза монашеските си коси. В дните на богоборчество това се приемаше като пример за отричане на Бога. О, колко малко са познавали Левски тогавашните ни светоуправници. Левски завърши живота си като истински християнин – опростен и примирен с Бога. Попитан какво е последното му желание, преди да бъде обесен, той казва, че иска да се изповяда и причасти със светите Христови тайни. При изповедта си казва, че каквото е правел, го е правел за полза на народа, затова моли, ако в нещо е съгрешил, прошка от Бога и от народа.”dsc 5011


      Архиереят на епархията Пловдивският митрополит Николай благослови присъстващите, както и всички жители на богохранимия град Карлово.

 
Панихида и поклонение в Пазарджик за йеродякон Игнатий – Васил Левски

    DSC00012  С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит  и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи панихида в катедралния храм „Успение Богородично” в Пазарджик  в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски на 19 февруари, когато се навършиха 144 години от обесването му. DSC00025

     В съслужение с владиката бяха секретарите на архиерейското наместничество протойерей Стефан Йорданов и протойерей Боян Кочев и храмовото духовенство – свещеник Димитър Попов, свещеник Спас Дичев и свещеник Любомир Чавдаров.  Епископ Яков припомни живота на йеродякон Игнатий, който не се отказа от своята вяра и беше удостоен с великата Божия благодат да се изповяда в предсмъртния си час. Владиката разказа и един интересен случай:

"Наскоро ми показаха дневника на свещеник, който като дете е учил в Баткунската света обител. В своите записки той отбелязва колко се учудили децата, когато след една от ваканциите техните съученици от Батак не се върнали в училището. Няколко дни по-късно техният учител с мъка им съобщил, че Батак бил нападнат от турците и приятелите им били убити в клането. Такива събития в трудния живот на българите не давали мира на младия дякон и той тръгнал да буди народа за борба. Нека никога не забравяме историята си. Колкото и да се опитват да ни обезличат и да ни накарат да забравим, нека винаги помним личностите, дали живота си за благото на Родината и народа."

    DSC00054   След края на панихидата всички, присъствали на богослужението, се отправиха в шествие до центъра на града, където бе организирано общоградско поклонение в памет на подвига на Апостола на свободата. В него взеха участие областният управител на Пазарджик г-н Златко Митрев, зам.-кметът на Пазарджик г-н Петър Петров, г-жа Цветанка Иванова, председател на Общински комитет "Васил Левски", общински съветници, политици и много граждани. Епископ Яков и свещениците поднесоха цветя и прекланяйки колене, отново се помолиха Бог да прости греховете на Своя раб йеродякон Игнатий и му даде Своето Царство.

Бог да го прости!

Източник: Архиерейскo наместничество - град Пазарджик

 
Архиерейска св. Литургия и панихида в Пазарджик на Задушница

   DSC00023     С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи заупокойна архиерейска св. Литургия и панихида в катедралния  храм "Успение Богородично" в Пазарджик на Задушница, 18 февруари, съботата преди Месопустна Неделя.  В този ден Църква е отредила да си спомним за починалите наши отци, братя и сестри – православни християни. С владиката съслужиха протойерей Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, и свещеник Димитър Попов от катедралния храм. DSC00048

     По време на светата Литургия бе изпълнена заупокойна ектения, с която архиереят и свещениците попросиха от Всеподателя Бога милост и прошка на греховете на всички православни християни, отишли си преди нас.

     След края на богослужбата епископ Яков и протойерей Боян Кочев отслужиха и последованието на панихидата. Много от дошлите в храма миряни се включиха в молитвените песнопения, с които молеха Бог да помилва душите на техните починали близки.


   DSC00135  В края на службата епископ Яков се обърна с топли думи към присъстващите и призова всекидневно да принасяме нашите молитви и милостини в памет на своите покойни родственици. Той каза още: "Както житното зърно пада в земята и умира, за да даде своя плод, така и ние, хората умираме и чакаме деня на всеобщото Възкресение. Нека се стараем да принесем обилен плод на добри дела тук, за да имаме достоен отговор за делата си и там. Нека милостивият Бог, по молитвите на Своята пресвята Майка - нашата неизменна Застъпница - Пресвета Богородица, се смили над душите на покойните наши братя и сестри и ги настани в селенията на праведните, дето няма ни болка, ни печал, ни въздишка, но безкраен живот, както пеем с думите на молитвата".


Източник: Архиерейскo наместничество - град Пазарджик

 
Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград

dsc 3674          Една велика светиня - частица от благодатните мощи на св. Лука Симферополоски, които озаряват митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив, благослови и жителите на Ивайловград по случай празника на града на 14 февруари. На този ден, когато Църквата чества Успението на св. Кирил Славянобългарски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, донесе светинята и отслужи архиерейска св. Литургия в храм „ Св. Преображение Господне” в Ивайловград. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев,архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, свещеник Здравослов Проданов, председател на храма, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Георги Радев.     dsc 3675


       Стотици благочестиви християни, сред които и кметът на града Дияна Овчарова, присъстваха на светата богослужба, за да съучастват молитвено в духовното тържество и се поклонят с вяра и любов на мощите на Кримския чудотворец, просейки неговата помощ и закрила. Мощехранителницата бе поставена пред иконата на светеца в храма и украсена с прекрасни цветя.

По време на Причастния канон свещеник Георги Маргаритов се обърна към верния Божи народ със слово, в което каза:


dsc 3813     „И днес има твърде много синове и дъщери, които напускат бащиния дом с намерение да заживеят свободно и охолно. В повечето случаи тяхната история е същата, каквато е на евангелския Блуден син. Те прахосват здравето и младините си, прахосват и парите, които са взели от родителите си, и за тях също настъпва телесен и духовен глад. Спасителят твърде добре е знаел, че не всички синове, които са излезли от дома на баща си, се връщат пак с разкаяние в него. Повечето такива блудни синове завършват или с пълно отчаяние, или в затвор, болница, приют за недъгави или дори на бесилката. Но Той е искал да представи нагледно, че пътят към бащиния дом никога не е закрит, че въпреки грубостта, егоизма и разврата в света, в него има и любов и тя побеждава всичко. И Бог, Който е любов, не забравя никога Своите заблудени чеда и винаги ги чака с разтворени обятия да се върнат към Него. Бог, без да гледа нашите грехове, е готов пак да ни приеме, стига само да се разкаем.”dsc 3796


     Знеполският епископ Арсений с радост изпълни послушанието от правоправящия архиерей на епархията и отличи с офикия „протойерей” дългогодишния енорийски свещеник Здравослав Проданов, който наскоро премина горнилото на изпитания, преодоляни успешно с Божията помощ, милост и закрила.


     След края на светата Литургия всички, присъствали на богослужбата, се отправиха към центъра на града в тържествено литийно шествие. Най-отпред вървяха младежи, облечени в красиви български гвардейски униформи, следвани от духов оркестър и благодатните мощи на св. Лука Симферополски. Деца в народни носии разпръскваха цветя пред тях.


  dsc 4235  На централния площад Знеполският епископ Арсений отслужи благодарствен молебен отправи молитва към Всеподателя Бога да даде мир и безметежие, здраве, успехи и Божието благословение над всички жители на богоспаяемия Ивайловград. След края на молебена епископ Арсений се обърна с приветствено към стотиците присъстващи, в което ги насърчи да търсят винаги Божията закрила, да не се поддават на страха и да не тичат подир временни ценности като благополучие на всяка цена, защото то е преходно.


     „Само неизказаната Божия милост може да избави хората от всяко зло. Но когато вярата отслабне, когато любовта е изстинала, когато духовния плам е угаснал и когато човешкото сърце изнемогва от ударите на греха и се увлича от съблазънта и тича по хлъзгави пътища, когато злото е всекидневие, а доброто рядкост, тогава е неудържима Божията десница и изпълним е Божият съд над онези човеци, които са забравили Божият закон, правда и милост.


     Живеем във време, когато страхът придобива епидемичен характер. Ние действително много се страхуваме. Боим се да не заболеем, да не бъдем излъгани, да не пропуснем нещо. И точно заради тази психология, човекът, устремен към днешното благополучие, се оказва изключително уязвим. С помощта на страха се постигат много цели – политически, лични и всякакви. Днес нашата молитва е да ходим спокойни под покрова на Бога, да имаме повече благост и търпение в отношенията, повече любов помежду си, за да имаме по-малко изпитания и несгоди в живота си. Бог е снизходил с безкрайното си човеколюбие към вас – жителите на Ивайловград, имайки възможността да се поклоните на една велика светиня в православния свят - частицата от светите мощи на  Св. Лука Симферополски. Бог да запази всички вас от всяко зло и ви дарува благословени успехи. Бог да ви благослови!” – каза още епископ Арсений, който преподаде архипастирският поздрав и благослов на жителите на града от правоправящия архиерей на епархията - Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.dsc 4289


   dsc 4309  По време на многолетствието, провъзгласено от дякон Ангел Ангелов, стотици бели балони полетяха над площада, пуснати от деца, изучаващи православие в училище.


    По стара българска традиция за урожай и изобилие Знеполският епископ Арсений и кметът на Ивайловград Дияна Овчарова зарязаха лозата, посадена в центъра на града – един от символите на прочутия си с лозята си винарски край.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 151

Изработка от artWeb.bg