Новини

Предстоящо богослужение

Света Марина зима

На 7 март, Неделя Месопустна,

от 9:00 часа, с благословението

на Негово Високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Николай,

Знеполският епископ Арсений

ще отслужи

архиерейска света Литургия

в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”

в град Пловдив.

 

Честване на националния празник на България в Пловдив

В деня на националния ни празник - 3 март, когато се изпълниха 143 години от Освобождението на България, в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив, бе отслужен благодарствен молебен. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, молебното последование възглави викарният епископ Арсений.  С него съслужиха: йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеници от града, сред които  председателите на всички пловдивски храмове, и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Боголюбиви и родолюбиви миряни дойдоха на Трети март в катедралния храм, с изпълнени с благодарност към Бога сърца, за да се помолят за душите на участвалите в Освободителната война и падналите в боевете герои. Сред тях бяха: областният управител на Пловдив г-жа Дани Каназирева, кметът на града г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет  инж. Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции,  зам.-областни управители,  районни кметове, представители на местната и държавната власт, командири на военни формирования от БА, политици, общественици и членове на патриотични организации.    

В края на богослужението епископ Арсений честити на всички националния празник на България и преподаде светителския благослов на архипастиря на Пловдивска епархия - Високопреосвещения митрополит Николай.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

Честванията в Пловдив продължиха на Хълма на Освободителите, където се проведе тържествена церемония с полагане на венци и цветя пред Паметника на руските освободители. Сред официалните гости  на празника беше и Негово Преосвещенство епископ Арсений. 

По-късно през деня епископ Арсений отслужи панихида на Централните гробища в Пловдив, където са погребани много от загиналите в Руско-турската освободителна война. Заупокойното последование се състоя пред Паметника на опълченците в присъствието на официални лица и представителна почетна рота от Пловдивския гарнизон.   Архиереят се помоли Всемилостивият Бог да упокои душите на всички воини, паднали по бойните полета за вярата и освобождението на Отечеството ни. След края на панихидата пред монумента на героите бяха поднесени венци и цветя.

Вечерта на пл. "Централен" се проведе и тържествена заря- проверка по повод празника, на нея присъстваха Преосвещеният епископ Арсений, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, зам.-кметове на Община Пловдив, зам.-областният управител г-н Петър Петров, общински съветници и народни представители.

Снимки

Хиротония на Смоленския епископ Висарион

Българската православна църква и богоспасаемата Пловдивска епархия се сдобиха с нов епископ на 21 февруари, Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение - на Митаря и Фарисея. Хиротонията на Смоленския епископ Висарион се състоя по време на светата Литургия в  митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в гр. Пловдив, в изпълнение на решението на Св. Синод на БПЦ-БП от 16 февруари т.г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави съборната архиерейска св. Литургия и хиротонията на новия епископ.  В съслужение с Високопреосвещените митрополити:  Ловчански Гавриил,  Варненски и Великопреславски Йоан, Западно и Средноевропейски Антоний, Старозагорски Киприан, Видински Даниил, Доростолски Яков, както и с Преосвещените епископи: Мелнишки Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий - игумен на Троянския и Бачковския манастир, Белоградчишки Поликарп - викарий на Софийския митрополит, Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

Молитвено съучаства в светия олтар Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий, духовен старец на епископ Висарион.

Десетки миряни, монаси и свещеници от епархията, кметът на града г-н Здравко Димитров, кметът на Община Смолян г-н Николай Мелемов, областният управител на Област Смолян, г-н Недялко Славов, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, г-н Георги Гергов - ктитор на Пловдивска митрополия и други представители на държавността бяха дошли да съучастват в духовното тържество.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на светата Литургия, Високопреосвещеният епархийски митрополит Николай се обърна със отеческо слово към новохиротонисания епископ Висарион, подчертавайки важността и отговорността на архипастирското служение:

„Епископът трябва да бъде пример за подражание, да завладява с живота  и делата си. Той трябва да е образец в слово- мъдро, истинно, поучително; в поведение, в личен живот и достойно отношение с другите, в нелицемерна, искрена, отеческа, добродетелна и жертвена любов; в дух - да бъде в духовно настроение; в чистота телесна и душевна; в целомъдрие и благочестие. Всичко това и на тебе се вменява като повелителен дълг. Носи епископското звание с достойнство в чистота, със смирение, с кротост, с чест и твоето архиерейско служение ще бъде за теб утешение и за нас радост.

Приятно ми е да те приветствам с назначението ти за мой викарен епископ. В твоя йерархически растеж от монашеското ти пострижение до днешното велико тайнство аз в битността ми на Пловдивски митрополит мога със спокойна съвест да засвитеделствам за достойното ти въздигане в епископство и да изразя с благодарност, че каквото и да ти бе възложено като послушание ти изпълняваш безпрекословно и безропотно, с характерните ти благ нрав и кротост.  Като имам предвид досегашното ти успешно старание и примерен личен живот, уверен съм, че в съвместното ни служение ще имам радостта от твоето ревностно подпомагане в по-високото ти клирическо звание и богослужебно-административни обязаности, като мой представител и вече епископ в Смолян и околията.

Изискванията в новия ти висок сан ще са много повече и по-отговорни. От някои приятни неща ще се лишиш, за да преумножиш полезните. Нужни са лични усилия и Божия помощ. В усилията ти отечески те насърчавам. Божията помощ молитвено ти изпросвам.“

След архипастирското слово Пловдивският митрополит Николай постави на главата на новия епископ Висарион архиерейската митра и му връчи жезъл като символ на духовната архиерейска власт.

Поздравително слово от името на Българския патриарх Неофит към Смоленския епископ Висарион, прочете главният секретар на Св. Синод Мелнишкият епископ Герасим.

На свой ред, слово-отговор прочете и епископ Висарион в което каза:

„Свещен и изключителен момент е днес в моя живот. Светъл миг, трепет за душата ми, когато чрез възлагане на Св. Евангелие и Вашите светителски  ръце върху моята преклонена глава се изля върху ми Божествената благодат на Св. Дух за епископско служение.

Считам за свой най- съществен и приятен дълг, в тази свята минута, да засвидетелствам своята синовна от сърце благодарност и признателност към Светейшия Български Патриарх Неофит и  особено за проявеното отеческо внимание и изрядна любов - любов, която „всичко извинява, всичко претърпява“ (1Кор.13:7)  на моя епархийски митрополит Николай, който ме посочи, поиска за викарен епископ, и заедно със Св. Синод ме повика, да приема чина на епископското служение. Искрено съм признателен и благодарен на богомъдрите архипастири, свещения Събор, задето съизволиха, въпреки човешките ми слабости, да бъда покрит с толкова милости и облечен в толкова благодат.

От висотата на това служение дадох обет, че ще пазя вярата. С всички сили ще се старая да изпълня това клетвено обещание. Като отново обещавам, че ще положа усилия да украся вярата с дела, като непрестанно ще се трудя и работя на Божия виноград там където съм поставен.

В този вълнуващ миг аз благоговея и смирено се покланям на моите родители, тези които ме родиха, откърмиха и възпитаха, на моето семейство – на майка ми и баща ми, сестра ми и племенниците ми, които винаги са до мен, които никога не ми попречиха да приема монашество и да се посветя Богу.  Благодарен съм и на всегдашната подкрепа на моя духовен отец и наставник във вярата дядо Игнатий. Благодаря Владико и те моля, както до сега, така и за напред да ми бъдеш упора с молитвата си и благата си дума и съвет в предстоящето ми поприще. Благодаря за синовните чувства и обич на моите събратя архиерейските наместници, всечестните отци от Смолянската околия, братята от манастира, и на всички духовни чеда и верни приятели.“

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. Най-новият архиерей на църквата ни  благослови за първи път като епископ народа. Високопреосвещеният митрополит Николай благодари сърдечно на синодалните архиереи за единодушието, с което взеха решението за хиротонията на  епископ Висарион и за това, че дойдоха отблизо и далеч.   

След края на светата богослужба Негово Преосвещенство  епископ Висарион раздаде нафора на десетките миряни, които, съпричастни с радостта му, го отрупаха с цветя и поздравяваха за хиротонията му с пожелания за дълго и благословено служение.

Снимки

Хиротония на архимандрит Висарион за Смоленски епископ

Смоленски епископ ВисарионДнес, 16.02.2021 г., Св. Синод в пълен състав под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и в присъствието на синодалните архиереи: Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков,

обсъди ръкоположението в епископски сан на Високопреподобния архимандрит Висарион (Гривов), архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Св. Троица”- Кръстова гора, и след проведено гласуване Св. Синод единодушно Р Е Ш И:

Наречението на архимандрит Висарион, с титлата „Смоленски”, да бъде извършено днес в Синодалната палата, а епископската хиротония да се извърши на 21 февруари (неделя), от 9:30 ч. в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в гр. Пловдив.

След хиротонията епископ Висарион да продължи своето служение като втори викарий на Пловдивския митрополит.