Манастири

Калоферски манастир "Рождество Богородично"

DSC 4894-01aВ живописната долина на брега на Бяла река,заобиколен от хълмовете на Стара планина е разположен Калоферският манастир „Рождество Богородично"

Основан през 17 век в близост до средновековното селище Звъниград.

След разоряването от турците на голямоселският манастир един монах взел със себе си иконата Рождество Богородично и дълго време се крил в скалите на местността Бели брегове.Когато се преселил в небесното царство иконата била зарита в земята .Не след дълго време пристигнал друг монах ,който видял в съня си къде е скрита иконата и така била извадена от там,монахът решил,че това е знамение да се направи нов манастир и там да се прибере старата икона.

Първата Църква в манастира била малка и вкопана в земята. По-късно обителта станала притегателен център за хората от близките села.Хората идвали да се насладят на иконата на света Богородица.Така манастирът просъществувал около век.Докато не дошло времето на кърджалиите.Манастирът бил опустошен.

С възстановяването през 1804 г. се заел калоферецът йеромонах Памфо.

Наследник на богат род той събрал пари и започнал обновлението на манастира.Делото подкрепили и жителите на околните села.Старата черква била въстановена този път по-голяма,с кръстообразен покрив три врати и дванадесет прозореца.Главният иконостас бил с позлатена дърворезба и имал осем икони.Владишкият трон бил от седеф и инкрустирани звезди.Черквата притежавала много утвари и книги,някои от които много ценни.Едно скъпо Евангелие било подарено от руската царица Екатерина.Започнали да се строят и монашески килии.

DSC 4821 - zaitaПрез 1819 г. църквата била напълно възстановена.Манастирът вече имал завършен вид. Хора от Калофер дарили на обителта околните ниви и ливади.Преди Освобождението манастирът отново бил подложен на изпитание.Горял за последен път през 1877 г. След разрухата от Църквата останали само олтара и полусъборени стени.За няколко години високи бурени скрили останките от храма.През 1880 г., за да направят нов манастир,майсторите напълно разчистили мястото.С градежа се захванал тревненецът Гечо Кънев. От година на година манастирът все повече се развивал.Богослужението се водело на черковно-славянски език.Храмът бил изографисан и се сдобил с по- ценна утвар и икони.Голяма част от придобивките били подарени от набожници от Калофер и близките села. За честването на 1300-тата годишнина на България Калоферската обител" Рождество Богородично" била възстановена и водоснабдена .Реставрацията започнала през 1981 и завършила през 1984 г. Храмът бил изографисан от художниците Михаил Минков от Пловидив и Нако Наков от Шумен.

На 8 септември манастира има храмов празник - чества се "Рождество Богородично", отслужва се света Литургия.