Манастири

Манастир "Света Троица" Кръстова гора

DSC 0716Кръстова гора се извисява на 1545 метра надморска височина.
Десетилетия наред вече на най-високата част на поляната се извисява символът на християнската вяра - кръстът.

Някога, преди много години, тук била мандрата на Бачковския манастир. Редом с пастирите и майсторите мандраджии, на Кръстов връх били изпращани и монаси и послушници, грузинци и българи. Вероятно по същото време тук е възникнал и малък манастир, наричан "Света Троица", който бил подчинен на Бачковската света обител.
Предполага се, че изпратените на Кръстова гора монаси са успели да измолят от игумена на манастира да им подари голямата Бакурианова икона от златна сплав с вградените в нея отломки от Животворния Христов Кръст, за да украсяват своя Троицки манастир.
През тридесетте години на миналия век започнали да пристигат поклонници от цялата страна. Водила ги надеждата, че тук ще намерят изцеление.
В края на осемдесетте години на 20 век по инициатива на местни хора била открита подписка за събиране на средства за изграждане на нов православен храм на Кръстова гора. Праз есента на 1995 г. храмът е бил готов.
През следващите години в непосредствена близост до храма израснаха 12 нови параклиса, изградени със средства, набрани от волните пожертвования на християните от страната.
В предговора на книгата "Алилуя на хълма. Св.Троица - Кръстова гора" пише, че от Кръстова гора никой не си тръгва неутешен от своя дом. Това е единственото място, където от ранна пролет до късна есен, всеки петък срещу събота, се отслужва Всенощно бдение и Божествена Св. Литургия. Много вярващи идват тук да се помолят за прошка и изцеление. Вярва се, че човек ако остане там поне една нощ под звездите, зареден с вяра и любов, отправящ искрена молба към Бога - ще му се даде свише силата да се справи с несгодите, ще получи отговор на молбите си.