Храмове

Храм "Св. Преобрежение Господне", гр. Пловдив

Храмов празник:

6 август - денят, в който Църквата чества Светото Преображение Господне.

История

DSC 8215Първата копка на храм “Св. Преображение Господне” в ж. к. "Тракия" в Пловдив направи на 23 май 2011 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На събитието присъстваха архимандрит Арсений, свещеници от епархията, основният ктитор на храма Петър Манджуков, кметът на града Славчо Атанасов, районният кмет Гиньо Матев, кметът на район „Западен” Здравко Димитров и множество миряни от квартала и града. Уверението на  изпълнителите,  че до една година този Божи дом ще бъде построен, бе изпълнено.

 

Новият храм има две камбанарии и площ от 700 кв. м., която е съпоставима с размерите на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив. Иконостасът е дело на майстори-дърворезбари от с. Момчиловци, Смолянска област. Иконите на иконостаса и Разпятието на Иисус Христос бяха изписани от художника-реставратор Стоян Илиев Белев от гр. Велико Търново. Дарителят Иван Димов Михайлов закупи 6 камбани.

На 9 юли 2012 г., в навечерието на празника Неделя на Всички светии, бе отслужена Празнична вечерня, възглавена по покана на Пловдивския митрополит Николай от  Константийския епископ Антоний,  тогава викарий на   Западно- и Средноевропейския митрополит.

Гости на това духовно тържество бяха Плевенският митрополит Игнатий, Величкият епископ Сионий, Агатоникийският епископ Борис, игумен на Бачковската света обител, Браницкият Епископ Григорий, игумен на Троянската света обител, архимандрит Дионисий и архимандрит Арсений. В края на вечерното богослужение епископ Антоний приветства епархийския митрополит Николай от името на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и поздрави ктитора на храма  Петър Манджуков, основен дарител и спомоществувател за изграждането на този величествен храм в квартала.

На следващия ден, 10 юни 2012 г., Неделя на Всички светии, епархийският архиерей    Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат в ранното утро под тържественото биене на храмовите камбани.

“Дом подобен на небето, изображение на Божието жилище. Когато живеем в потопа на бездуховността, това е новозаветния Ноев ковчег, в който всеки може да намери спасение”, каза  Пловдивският митрополит Николай след като извърши чина на освещаване на храм, който като ритуал е “образ на Пресветата Божия Църква”, защото в него се съдържа цялата символика, с която се изобразява Църквата - Една, Свята, Съборна и Апостолска Църква.  Митрополит Николай отслужи и първата света Божествена Литургия в новоосветения храм в съслужение с  гостите архиереи и свещеници от града и епархията. 

В  най-големия квартал на Пловдив – ж.к. „Тракия”, който като численост на населението самостоятелно би бил един от големите градове в България, до този ден нямаше православен храм. Близо осемдесет хиляди души до този момент бяха лишени от душеспасителни грижи, от помощта и утехата, която дава светата Православна вяра. С духовен трепет и сугуба радост много жители на този квартал присъстваха на богослужението, за да участват молитвено в това значимо събитие в живота на града и на епархията.

След края на тържественото богослужение Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай по решение на Пловдивския епархийски съвет отличи ктитора Петър Манджуков със звание „Архонт на Пловдивската митрополия” и орден “Св. ап. Ерм” - на името на покровителя на гр. Пловдив.  

„Почетното звание „Архонт на Пловдивската митрополия” се присъжда за видими, доказани и направени публично достояние заслуги по подпомагане на дейността на Православната църква на територията на Пловдивска епархия. Такива заслуги могат да са: изграждане на нови храмове, обслужващи духовните потребности на голямо множество миряни; ремонт и други форми на подпомагане на епархийски манастири до степен на възстановяване на монашеския живот в тях. Днес можем да кажем - да, той изпълни обещанието си. Като гледаме красотата и великолепието на храма, можем да кажем - изпълни повече от очакванията ни. С което изпълни и високите критерии, поставени от Епархийския ни съвет.  Неговото деяние е видимо, то е публично, то е от значение за много и много хиляди миряни, то прославя делото на Православието като цяло. За такива дела, особено за това тук, може и е редно той да получи подобаваща награда - званието „Архонт на Пловдивската митрополия”, каза в словото си митрополит Николай. Владиката връчи и грамоти на всички, които са подпомогнали за благоукрасата на храма и около него, както и на областния управител Здравко Димитров, на кмета на града Иван Тотев,  на районния кмет Костадин Димитров. Общината и районното кметство създадоха парк край новоосветения храм. 

След велегласното изпълнение на многолетствието, по инициатива на кмета Костадин Димитров,  в двора на храма прозвучаха народни песни и танци в изпълнение на ансамбъл „Тракия”.

Грижите за благолепието на „Св. Преображение Господне” продължават и днес. Паркът бе озеленен, бяха засадени 15 палми, а ктиторът Петър Манджуков достави от Италия детска площадка, която Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети на 1 юни 2013 г. - Денят на детето.  Всеки четвъртък в двора на храма се раздава топла храна за нуждаещите - над 300 порции.  

През юли 2015 г. бе поставен  витраж на южния вход на храма. Голяма част от стойността на изработката поеха боголюбиви миряни дарители.

На 5 април 2016 г. с благословението на Пловдивския митрополит Николай започна изографисването на храма. Екип от художници-реставратори  - Росен Апостолов, Стоян Велев и Стоян Иванов – работят усърдно. До момента са завършени куполът и южната страна на храма. Очаква се  през 2017 г. изографисването да завърши.

 

Председател: прот. Теодосий Георгиев Лозанов - тел.: 0898 452 517

Енорийски свещеници:

свещ. Ангел Димитров Брусов - тел.: 0877 664 602
свещ. Иван Рашков Василев - тел.: 0896 847 999

 

Адрес: гр. Пловдив, ж.к. Тракия, кв. "Хан Крум",  ул. "Недялка Шилева"

РАБОТНО ВРЕМЕ

7,00 ч. до 19,00 ч. (лятно часово време)

7,00 ч. до 18,00 ч. (зимно часово време)