Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Летен православен лагер на деца, изучаващи "Християнски добродетели" в СОУ „Паисий Хилендарски”, гр. Куклен

         С благодатно поклонническо пътуване на 26 юли до най-големите православни храмове в София и Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел” завърши летният православен лагер на 15 деца от ІІ до VІІ клас, изучаващи „Християнски добродетели” в СОУ „Паисий Хилендарски” - гр. Куклен. Малките християнчета прекараха три пълноценни, смислени и със сигурност незабравими за тях дни в Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян”, където и почувстваха с невинните детски души и благодатта над светата обител, и значението на израза „християнски добродетели”. Тук те научиха още много и за Божията любов към нас, хората, и за спасителната саможертва на нашия Господ Иисус Христос от беседите на учителката по религия Мария Горанова и на игумения Анастасия, по чиято покана бе осъществен лагера. Православните деца присъстваха на утринните и вечерните богослужения и на светата Литургия, отслужена от ефимерия на манастира свещеник Георги Димитров на Петата неделя след Петдесетница, с огромна вяра казваха „Отче наш” и „Символа на вярата”, разучаваха тропари и нови молитви. В неделния следобед те се отправиха на едночасов поход до параклиса „Успение на Света Богородица”, пеейки „Богородице, Дево, радуйся”.

           В последния ден, придружени от свои родители и възрастни роднини, малките християнчета тръгнаха от Кукленския манастир на дълго поклонническо пътуване и имаха щастието да видят някои от най-големите светини в България. Те бяха изумени от вида на блесналите кубета на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и още повече от красивите икони и мощи на светци вътре, на които се поклониха с благоговение. Докосването до съкровищата на православието продължи в древната базилика „Св. София” и митрополитския храм „Св. вмчца Неделя”, където ставрофорен иконом Мина Минчев над 30 минути им разказва за историята и светините на многострадалния храм.

            Малките християнчета се поклониха пред Паметника на Незнайния воин и паметта на загиналите за страната ни български герои, като издекламираха групово стихотворението „Аз съм българче”. В криптата на Руската православна църква „Св. Николай Чудотворец” те смирено застанаха пред мощите на св. Серафим Соболев. Изморителната физически, но преизпълнена с огромна духовна радост обиколка из столицата продължи с посещение на уникалната ротонда „Св. Георги” и старинния храм „Св. Петка”, посветен на един от покровителите на нашия православен народ - св. Петка Българска. На тръгване от София малките и големи поклонници от град Куклен спряха в прекрасния Лозенски манастир „Свети апли Петър и Павел” . Църквата в двора на манастира, посветена на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, е построена по благословението, под ръководството и с огромните усилия на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай, който от 2001 до 2007 година е бил викарий на Софийския митрополит. Ефимерият отец Захари отслужи молебен за здраве на малките и големи християни от град Куклен.

Те отнесоха в своя малък град великата радост от срещата с толкова много свети мощи и икони. Тези 4 прекрасни благодатни дни осмислиха лятната ваканция на малките ученици, а може би дори и живота им.