Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Малки поклонници от Димитровград посетиха 4 манастира

13240675 1285839611444470 833107660715586798 n

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 21 и 22 май 2016 год. всички деца от ОУ “Пенчо Славейков” в гр.Димитровград, изучаващи СИП „Религия - Православие”, имаха радостта и щастието да преживеят едно прекрасно поклоническо пътуване. Малчуганите от ІІ и ІV клас, придружени от своите класни ръководители, от родители и дори екип от 4-ма лекари, посетиха манастирите „Св. Св. Кирик и Юлита” край Асеновград, Кукленския манастир „Св. Св. Козма и Дамян”, Бачковския манастир „Св. Успение Богородично” и Араповския манастир „Св. вмчца Неделя”. Главният инициатор за това вълнуващо и благодатно пътешествие в Богоспасяемата Пловдивска епархия бе преподавателят по религия г-н Делян Тодев, както и огромното желание на неговите малки, прекрасни и умни възпитаници да видят и се докоснат до светини и свети места, за които бяха толкова слушали. Голямо съдействие оказа и църковното настоятелство при храм „Св. вмчк Димитрий Солунски” в Димитровград и ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска Духовна Околия.  

13260242 1285838758111222 4349867752699374636 n

     И в храмовете, и пред чудотворните икони, и на общите трапези малките християнчета показаха голямо духовно израстване. С нетипично за възрастта им смирение, разбиране и уважение, те демонстрираха наяве и наученото през изминалата учебна година, и благодатта и радостта, с която изпълва душите Светата православна вяра. Те чинно заставаха пред чудотворните икони и светите мощи, с вълнение и щастие изричаха Господнята молитва „Отче наш”, с внимание слушаха житията на светии, които им разказаха сестра Филотея в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита” и майка Анастасия в манастира „Св. Св. Козма и Дамян”. Г-жа Недка Чолакова от Културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия бе организирала викторина върху изучавания материал през годината, с която децата се справиха блестящо. Разбира се, техният преподавател г-н Делян Тодев бе до тях и ако някой въпрос ги затруднеше, той деликатно и ненатрапчиво им се притичваше на помощ, а те му се отблагодаряваха с блеснали от обич и признателност погледи. Като илюстрация на наученото малките православни християнчета от Димитровград представиха своята празнична програма по случай Възкресение Христово.        С много любов те изпълниха прекрасни песни и стихотворения, които зарадваха присъстващите. Накрая всички и заедно, и поотделно, се помолиха за здраве на семействата си и за много нови успехи по пътя на знанието и израстването в православна вяра.

В Бачковския манастир преподавателят Делян Тодев разказа на малките си възпитаници за патриарх Евтимий и неговото свято и героично дело, както и за живота на другите погребани там първойерарси - екзарх Стефан и патриарх Кирил. Пред чудотворната икона „Света Богородица Бачковска” цялата група се помоли и благодари на Небесната Закрилница за нейното застъпничество.orig-62263119711447504

В Араповския манастир децата бяха посрещнати от йеромонах Киприан, който разказа историята на светата обител и им подари по иконка на Св.вмчца Неделя. Малките поклонници разгледаха с интерес кулата на Ангел войвода, построена за отбрана на манастира, където се докоснаха до историята ни и видяха автентична обстановка от Българското Възраждане. orig-84470174475479872

Може би най-щастлив от всички бе преподавателят Делян Тодев. „Благодаря на Господ за прекрасните мигове, с които Той ме дари през тази учебна година!” – сподели 24-годишният димитровградчанин, завършил през 2011 г. Пловдивската Духовна семинария, а през 2015 г. и Теология в Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски”. В момента продължава образованието си в Богословския факултет на Софийския университет с магистърската програма „Литургия и музика”. Изучаването на „Религия-Православие” в родния му град, осъществено по негова инициатива и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, започна от учебната 2015-2016 год. Неговите малки възпитаници от ОУ „Пенчо Славейков” – Димитровград имаха много прояви и инициативи, посветени на най-големите християнски празници. С помощта на Пловдивската митрополия всички деца, изучаващи православно вероучение като СИП и ЗИП, получиха безплатно учебници и учебни помагала.

„Като във всяко начало, така и в това имаше известни трудности при сформирането на класовете по религия, които с Божията помощ преодолях и сега съвместно с училищното ръководство продължаваме да работим за благото на децата, които се обучават в Христовата вяра, в християнските ценности и добродетели. Благодаря на тези родителите, които не попречиха на децата си да изберат свободно предмета религия и ми се довериха!”      - казва младият учител.

  

 На 26 май, в последния учебен ден по религия, с финансовата подкрепа на ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев от храм „Св. Димитрий Солунски”, неговият син Делян Тодев връчи на своите малки и прекрасни ученици удостоверение за завършен първи етап по православно вероучение, както и един скъп подарък за всяко дете – сребърно кръстче, поставено под червено сърце с изобразена върху него котва. „Нека тези символи на вярата, надеждата и любовта бъдат ваши неизменни спътници в живота!” - пожела им тогава преподавателят. И бе истински щастлив да ги види преизпълнени с вяра, надежда и любов .

 


IMG 8971 IMG 8911    IMG 8902       IMG 8868



IMG 8831  IMG 8759