Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Поклонническо пътуване на деца от Ивайловградска духовна околия

Три прекрасни, благодатни и незабравими дни преживяха 60 деца от Ивайловградска духовна околия. Водени от свещеноиконом Николай Величков - архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, те имаха радостта да посетят много църкви и манастири, да се поклонят на икони и свети мощи, да видят родните места на някои от най-великите българи – Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, както и да чуят беседа и бъдат благословени от   Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Пътуването на малките християнчета започна на 13 май, когато те се отправиха с автобус от Ивайловград към Калофер. Там посетиха националния музей музей „Христо Ботев”, изграден върху мястото, където е била последната къща на семейството на големия български поет и борец за освобождението на България.   Пътуването продължи с посещение на Калоферския манастир   „Свето Въведение Богородично” , който съществува още от началото на ХVІІІ в. През същия този ден малките пътешественици имаха възможност да видят още много истински реликви от т.нар. Пантеон под Балкана. Те разгледаха къщата- музей „Васил Левски” в Карлово и родната къща на Иван Вазов в Сопот, както и Радиното училище в града, описано в „Под игото”. За тях бе изключително вълнуващо да влязат в храма „Св.Св. апостоли Петър и Павел” и да посетят Сопотския манастир „Св. Спас”, където през 1858 г. Васил Левски е бил ръкоположен за дякон и приел името Игнатий. Този дълъг и прекрасен първи ден завърши с нощувка в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита” над Асеновград.

В началото на следващия ден малките християнчета от Ивайловградска духовна околия се поклониха на чудотворната икона на Божията майка „Златна ябълка” в кв. Горни Воден. По-късно те влязоха в най-известния храм в Асеновград „Св. Богородица – Благовещение”, където видяха още една чудотворна икона на Пресвета Богородица.   Свещеноиконом Николай Величков им разказа за някои разпространени суеверия и за това как да ги разпознава, избягва и оборва добрият православен християнин.

След като посетиха Палеонтологичния музей в града, малките християнчета направиха и един незабравим поход сред красивата българска природа , като се изкачиха пеша до Мулдавския манастир „Св. Петка”, отдалечен на 4 км от Асеновград.   Там те се запознаха с историята на манастира, основан още преди падането на България под турско робство и много пъти разграбван и опожаряван от османлиите, но винаги възстановяван по Божията милост. Малките поклоници с интерес влязоха по стръмните стълби и разгледаха скривалището на Васил Левски под някогашната игуменарна, приютяван от благочествиви и рободолюбиви монаси.   Те си дадоха сметка колко труден, неравен и рискован е бил пътят на Апостола на свободата и колко важно е да ценим днес и свободата си, и радостта от това да изповядваме открито Светата православна вяра – непостижим копнеж за милиони българи, преживели в скръб и болки 500-те години на варварско чуждо владичество.

Малките пътешественици се завърнаха в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”. Много полезна, поучителна и съдържателна беседа за значението на кръстния знак, за почитането на иконите и за държането в храма малките християнчета чуха от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Той им разказа още за потопа, за двете същности на нашия Господ Иисус Христос и за Христовата църква, като им обясни защо архитектурата на храма наподобява кораб и значението му за спасението на човешката душа. Впечатлени и развълнувани от срещата си владиката, който подари на всяко дете по една икона на светите мъченици Кирик и Юлита и Евангелие за деца, малките християнчета обещаха с радост отново да дойдат в манастира.

Следващият и последен ден от голямото поклонническо пътуване на малките християнчета от Ивайловградска духовна околия започна със Света литургия. След края на благодатната служба те отпътуваха за Кърджали, където се поклониха на мощите и светите икони, съхранявани в манастира „Св. Йоан Предтеча”. Малките християнчета с радост и възхищение разгледаха уникалната сграда на неделното училище към манастира, която бе осветена на 1 ноември 2014 г. – Денят на народните будители, и която не спира да поучава, просвещава и просветлява днес детски сърца и умове, а утре – може би нови народни будители .

Радостта на малките поклонници от Иваловградско от срещата им с толкова православни светини и прекрасни места и хора трудно би могла да бъде описана. Със сигурност те ще запазят спомена за почувстваната благодат през целия си живот. Те видяха не само красотите на България, но се докоснаха с невинните си детски души до величието, чистотата, красотата и благодатта, която дава спасителната и Свята православна вяра.