Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Неделно училище при храм „Св.св. Константин и Елена”- гр. Пловдив

   Неделното училище при храм „Св. св. Константин и Елена” в Старинния град в Пловдив съществува от началото на 2009 г. Първоначално то започва дейността си като неделно училище за възрастни и младежи, 02разделени на две самостоятелни групи. Впоследствие двете групи се обединяват в една. Под тази форма то съществува и до днес. Ръководител на занятията е Тянко Николов – богослов и преподавател в Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий”. Занятията се провеждат в неделя, след Св. Литургия, и протичат под формата на лекции, открити дискусии или беседи по различни въпроси, свързани с християнската вяра и благочестие. Понякога се канят като гости и външни лектори. Днес групата се състои от 15 човека и се помещава в самостоятелна сграда, намираща се в задната част на църковния двор.

    Освен групата за възрастни към храма съществува и неделно училище за деца. То отваря врати за своите възпитаници през есента на 2010 г., след като в храма започват редовно да се черкуват много млади семейства с малки деца. Желанието на родителите и

необходимостта децата рано да се просветят в истините на православната вяра породиха идеята да започнат занятия и само за деца. Днес групата се състои от 25 деца на възраст от 4 до 14 години. Преподавател е 021презвитера Гергана Хубенова. Заниманията се провеждат в самостоятелна сграда в задната част на църковния двор, всяка неделя след Св. Литургия от 10.30 до 12.00 ч. Освен с вероучение децата се занимават и с пеене. Изучават църковни песнопения, детски песни с християнска тематика, както и някои популярни детски песнички. Музикален педагог е Анелия Попова. Към неделното училище има и занятия по ръкоделие. Децата рисуват, моделират, изработват картички, сувенири и други предмети, тематично свързани с празниците в Православната църква. Изработените изделия се използват за подаръци или се продават на благотворителни базари за подпомагане лечението на болни деца.

    Всяка година за светлите християнски празници Рождество Христово и dsc 1388Възкресение Христово, както и за завършване на учебната година, децата от неделното училище заедно с техните ръководители подготвят празнична програма, с която поздравяват присъстващите в храма. Подобни изяви те имат и извън храма.

   Дейността на неделното училище е свързана с цялостния духовен живот на църквата. Децата, идвайки в храма заедно със своите родители, участват в богослужението, като помагат на свещенослужителя в Св. Олтар, пеят на клира, четат Символа на вярата и молитвата „Отче наш”. Всички заедно пристъпват към Светото Причастие, като по-големите водят и помагат на по-малките си братя и сестри, а някои често участват в раздаването на анафората .

   Ежегодно се организират поклоннически пътувания до манастири в страната и чужбина, където деца и възрастни имат възможността да се докоснат до светини, да се поклонят на чудотворни икони и да почувстват силата на спасителната Христова вяра. Във всички църковни и извънцърковни мероприятия или поклоннически пътувания родителите взимат активно участие, като с добра 038воля и съдействие поемат и подпомагат организирането на съответното мероприятие.

   Към неделното училище при храма съществува от 2009 г. и библиотека с духовна литература - светоотечески писания, нравоучителни книги, исторически творби, практически указания относно духовния живот на православния християнин и много други. Литературата е дарена на наделното училище от благочестиви християни или закупена с дарени средства за тази цел. Всеки, който би желал да ползва от тази съкровищница, е необходимо да се запише в храма като абонат на библиотеката и да вземе за домашно четене желаната книга.