Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

50 деца от Димитровград изучават православие в училище


  “Фантастичен!  Невероятен! Красота!” С тези и други подобни възгласи си тръгнаха на 22 декември вечерта очарованите и зашеметени зрители от  театър “Апостол Карамитев” в Димитровград.  Те току-що бяха присъствали на един незабравим спектакъл – първият концерт на децата, изучаващи “Религия – Православие” в ОУ “Пенчо Славейков”, озаглавен “Рождество Христово”.  В препълнената зала на Общинския театър развълнуваните зрители видяха истинска феерия от песни, танци и стихотворения. Събитието бе отразено от всички местни вестници и телевизии, а димитровградската общественост вече чака с нетърпение следващите изяви на своите малки, артистични и толкова талантливи християнчета.  Някак зад сцената останаха  дългите репетиции и търпението и усилията на един млад човек – преподавателя по религия Делян Тодев.

Делян Той е само на 23 години.  Завършил е Пловдивската Духовна семинария през 2011 г. и теология в Пловдивския университет през 2015 г. В момента продължава образованието си  с магистърската програма “Литургия и музика” в Богословския факултет на Софийския университет и същевременно е преподавател по религия на 50 деца от  втори, трети и четвърти клас в ОУ “Пенчо Славейков”.  Преди него са правени само редки и откъслечни опити да се изучава православие в Димитровград, при това доста отдавна. И е нормално както във всяко начало да среща и трудности, препятствия, недоверие. 

“Проблемите, с които всеки учител по религия се среща, идват най-вече от това, че тази материя е непозната и за възрастните, и за децата. Българинът понякога суеверен и смята почитането на традициите за вяра. Малцина осъзнават какво е вярата. Видях известен скептицизъм, когато се представих на първата родителска среща – споделя младият учител. – Някои записаха децата си само от

любопитство.  Но именно малките се радват истински, че са православни християни и проявяват забележително за възрастта си разбиране и уважение. Те полагат големи усилия да вникнат в основите на вярата и се надявам да успеят и я запазят през целия си живот”.

12735861 1041835459173149 1044896573 n  Делян започва да запознава малките си възпитаници съвсем естествено най-напред с Господнята молитва,  с устройството на храма,  смисъла на богослужението и добродетелите на младия християнин. Не е лесно в първите часове те да внимават постоянно и да останат концентрирани, но много скоро го изненадват с  голямо усърдие и желание. “Това е благодатна дейност. Надявам се всеки, който е завършил и има право да преподава религия, да  не скъпи усилията си,  да не се щади за младото поколение на България. Защото това е нива, която трябва да бъде засята и отглеждана с внимание. Жертвата може и да изглежда голяма сега, но се надявам и вярвам, че плодовете ще са много пъти по-богати и големи”.

  Пловдивската Света митрополия оказа съдействие на младия преподавател, като предостави учебници и помагала за всичките 50 деца. Те проявиха силен интерес и към конкурса за рисунка, есе, стихотворение, организирани от митрополията по случай големия християнски празник “Въведение Богородично”. Свои творби изпратиха над 30 деца, като журито обърна специално внимание на прекрасната рисунка на четвърткокласничката Дара, изобразила Рилския манастир.  “Надявам се в следващия конкурс да участват всички деца. Те са много артистични и всяко има някакъв талант, но се надявам най-вече да станат добри хора” – добавя Делян Тодев.

Dimitrovgrad koncert 4   Той признава, че мечтае да стане свещеник.  За него това е естествено - той е син на ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейския наместник в Хасково. Вярва, че това е само началото и през следващата учебна година очаква в часовете му да има още много нови ученици.

  Рано или късно всеки от нас се връща към вярата. Но в наши дни често се случва да се обърнем към Бога едва при някой житейски крах,  загуба на любим човек или друго сполетяло ни нещастие. Затова усилията и на Делян, и на всички други преподаватели по православие, са неоценими и благословени. Неговите възпитаници няма да чакат житейската буря, за да тръгнат към храма. Когато детето рано открие и приеме християнските ценности и заживее с тях,  със сигурност ще избегне многобройните капани и изкушения, които за съжаление предлага в изобилие окръжаващия ни свят. Почти всичко край нас е насочено към приспиване и замъгляване на съзнанието. Вярата прави точно обратното. Тя е нашата връзка с Бога и първото условие за спасението на душата.

12699322 1039242299432465 1308285539 o

Рисунката на Дара Георгиева от ΙV клас, която спечели поощрителна

награда в конкурса "Въведение Богородично".

Запис от концерта на малките християнчета от Димитровград може да видите тук.