Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Благодатна 2015-та година за децата на Пловдивска епархия

Децата --щщщ   През изминалата година, оказала се изключително богата на важни и значими събития, Пловдивската Света митрополия положи огромни, но благодатни усилия, за най-чистите, най-добрите, най-невинните и най-красивите измежду християните - децата. Те присъстваха на всички празници и съпреживяха като всички нас и радостта от Рождество Христово, и мъката през Разпети Петък, и щастието на Великден. Те бяха и невидимия коректив на възрастните, защото при вида на щастливите детски очи, на изпълнените с вяра невинни детски души, на преливащите от обич и благодат детски сърца, нямаше как да не си спомним за думите на нашия Господ Иисус Христос: “оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие”. И още: “истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно; и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно; и който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема” (Мт.18:3-5).

 

   4337 деца от Пловдивска епархия избраха да изучават в училище “Религия-Православие” като свободно-избираем предмет. Стотици други посещават редовно десетките неделни училища, като преди това присъстват на Светата литургия. Почти всички те, заедно с много други ученици от цялата страна, участваха в конкурсите, организирани от Пловдивската Света митрополия. В техните красиви детски рисунки, есета и стихотворения, създадени с огромна любов, бе отразена искрена и непоколебима вяра в Бога, в пречистващата и всепобеждаващата сила на доброто, както и надеждата за един по-светъл утрешен ден. Трябва да им се доверим – те са нашето утре.

   Нека си припомним част от техните прекрасни изяви.

   На Велики Четвъртък дворът на митрополитския храм „Св. вмчца Марина” бе изпълнен с радостен глъч. Децата от социален дом “Олга Скобелева”, както и деца с редки заболявания от сдружение “Паралален свят” заедно с доброволци от Червения кръст боядисаха великденските яйца. С благословението на Негово Вископреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в града вече стана традиция малките християнчета да се включват в подготовката за Празника на празниците – Възкресение Христово.

Децата --   На 1 юни много други деца, придружени от своите родители, заедно със стотици вярващи присъстваха на Светата литургия на големия християнски празник Свети Дух в храма “Света Троица”. След края на литургията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод Деня на детето. Малките християнчета от неделното училище към храма и от три детски градини в район “Южен” зарадваха присъстващите с богата програма, включваща много песни, стихотворения и народни танци. След тържеството митрополит Николай подари на всяко дете икона, изобразяваща Иисус Христос, благославящ децата. Празникът бе организиран за трета поредна година в различен район на гр. Пловдив, а през настоящата домакин на тържествата ще бъде район “Северен”.

   На 6 юни Пловдивската Света митрополия бе домакин на ХІV национален конкурс „Бог е любов“, организиран от Светия Синод на БПЦ и Министерството на образованието и науката. Темата на тазгодишния ученически конкурс беше „Любов и милосърдие“. Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий приветства участниците от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и членовете на Светия Синод и лично връчи наградите на участниците. Домакинът на събитието Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай поздрави участниците и подари на всички деца икона с образите на св. св. Кирик и Юлита за закрила и насърчение в най-великата добродетел – любовта. Победителите в конкурса, пристигнали от всички краища на България заедно с родителите си, имаха възможност да разгледат забележителностите на града и да се поклонят на много от светините в Пловдивската епархия.

Децата   Не по-малко вълнуващи и красиви бяха стихотворенията, есетата и рисунките на малките участници във втория конкурс, организиран от Пловдивската Света митрополия по случай Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната младеж. В него участваха над 200 деца от цялата страна. И отново журито бе затруднено при определянето на победителите. В талантливите творби на малките християни имаше толкова искреност и по детски чиста радост от красотата на огромната духовна опора, която дава всекиму православната вяра. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений приветства и лично награди победителите в конкурса, превърнал се вече в национален, като пожела на всички в края на церемонията:  

   “Мили деца, Божието благословение, Божият мир, Божият Дух да осени вашия ум, сърце, чувства и воля, та вие да подраствате, да крепнете и да бъдете достойни граждани на нашето Отечество. Поздравления за вашия труд и усърдие, положените грижи в писането на стихотворение, есе, в рисуването на рисунки и въобще в онзи талант, който Бог ви е поверил, да усъвършенствате и да развиете за полза и за гордост на вашите родители."

   Пак с грижа и мисъл за децата Пловдивската Света митрополия направи много и за техните учители по религия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 6 и 7 юни в манастира „Свв. Кирик и Юлита” се проведе третата епархийска конференция на учителите по „Религия - Православие”. На конференцията бяха представени 22 презентации и доклади на учители по религия от цялата Пловдивска епархия – от Пловдив, Пазарджик, Карлово, Калофер, Септември, Смолян, Велинград, Белово, Труд, Костиево, както и на музикални педагози и представители на пловдивското ателие по иконопис. За състоянието на обучението по „Религия – Православие” в Пловдивската епархия през 2015 г. обстоен доклад изнесе г-жа Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивската Света митрополия. Пловдивската православна телевизия представи документалния филм „Децата на Пловдивска епархия”, заснет специално за конференцията.

   През ноември за учителите по религия от епархията бе организирано поклонническо пътуване до Гърция, на което те имаха изключителната възможност да се поклонят на пояса на Пресвета Богородица, донесен в Катерини от Светогорския Ватопедски манастир, както и пред мощите на св. Мина, на гроба на преп. Антоний Верейски, на мястото, където за първи е проповядвал във Верия самият апостол Павел. В манастира от ІХ век „Св. Йоан Предтеча“ се докоснаха и до мощите на св. Григорий Палама и св. Дионисий и се преклониха пред главата на св. Климент Охридски, която според гръцки монаси излъчва благоухание по време на литургия.

   През месец декември Младежкият православен център “Чисти сърца” в гр. Смолян обяви имената на победителите в конкурса “Чудото на Рождество Христово”. От наградените 52 деца в конкурса за рисунка, стихотворение и есе, 14 бяха индивидуалните награди за деца от Смолян, Търън и Момчиловци, а учениците от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Широка лъка спечелиха колективната награда за Коледна картичка. Творбите на победителите бяха публикувани в последния брой на вестник “Чисти сърца”, който малките християнчета от едноименния Младежки православен център към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ издават вече осма година и списват съвсем сами.

   Наистина е благодат в епархията ни да има толкова много прекрасни, надарени, талантливи и вярващи деца. Но нека не забравяме думите на йеромонах Серафим Роуз: “Ударното острие на света по Православието е отправено преди всичко към децата”. Съвременният свят им предлага много изкушения и съблазни и е голяма отговорността да бъдат възпитани правилно. Светското образование днес не им дава отговори на най-важните въпроси и не казва нищо за най-голямата добротел: вярата. Днес проблемът не са младите, а възрастните, техните учители и възпитатели. Митрополит Климент Търновски бе казал преди много години:

   “Няма по-голямо зло, което би могло да се нанесе на народът ни от това – да не пазим и да не зачитаме вярата му, да посягаме на Православието. Да не забравяме никогаж: има Православие у нас, има и български народ, няма Православие, няма и български народ”.