Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Неделно училище при храм “Света Богородица“ - Карлово


   Неделното училище при храм“Света Богородица“в гр. Карлово отваря врати през месец май 2011г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Помещава се в обособена стая в западната част на храма. Ръководител е презвитера Нели Минчева – магистър по богословие. В него се обучават 23 деца на възраст от 4 до 18 год., разделени в две възрастови групи. Занятията се провеждат всяка неделя след Светата литургия и започват в 10:45 ч. Още от карлово НУсамото създаване на училището са организирани православни беседи и за възрастни, провеждани по предварително обявена тема. От началото на тази учебна година се провежда курса “Въведение в православието, църковни празници, символи и тайнства“. Целта му е да представи богословската обосновка на християнството и да даде информация за смисъла на празниците, символите и тайнствата. Интересът към курса е много голям. Понякога в него се канят външни лектори, които изнасят беседи и участват в последвалите зъдълбочени дискусии.

   Децата от Неделното училище имат множество изяви по най-различни поводи. Те представиха своя програма по време на честването на 139-та годинишнина от обесването на Васил Левски, участваха и в националния конкурс “Възкресение Христово“, организиран от Светия Синод на БПЦ, за което всички деца-участници

получиха грамоти. Всяка година те изработват поздравителни картички за християните, които дойдат в храма на Великден. На празника Успение Богоросично -15 август -по идея на историка Павел Бакалов те представиха дейността на йерей Аврам Димитриевич– писател, калиграф и свещеник в храма “Света Богородица“ през ХVІІ в.

 карлово НУ 1  Възпитаниците на Неделното училище посещават редовно и иконописната школа, която се помещава в къща “Белия двор“ в туристическия комплекс “Старинно Карлово“. Реставраторът и иконописец Мина Йончева им показва техниката на изографисване на иконата.

   В навечерието на големия празник Въведение Богородично малките християнчета изнесоха кратка, но красива и съдържателна поетична програма пред карловската общественост. Всички деца с интерес, старание и голямо желание участваха и в подготовката, и в представлението.

   Неделното училище често организира и провежда поклоннически пътувания до манастири и църкви в цялата страна. До момента са посетени 42 свети места. Тези пътувания дават възможност на всички да се докоснат до светините, да се поклонят на свети мощи и икони, да си налеят от лековитата вода на аязмо, да укрепят вярата си в Бога.

   А тази вяра и любовта към изконните християнски ценности съхраняват и усилват духа на православието.