24 май в Пловдив

   24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, създатели на нашата култура.

По този повод Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен пред паметника на Свв. Кирил и Методий в двора на Хуманитарната гимназия, носеща името на светите братя в град Пловдив за всички учащи, учащи се и радетели за духовната просвета на народа ни.

С Владиката съслужиха: Величкият епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител, Смолянският епископ Висарион - втори викарий на митрополита, архимандрит Максим, йеромонах Петър Еремеев - клирик на Пловдивска епархия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

На молебена присъстваха: кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, областният управител на Пловдивска област инж. д-р Илия Зюмбилев,  председателят на Общинския съвет г-н Атанас Узунов, началникът на РУО-Пловдив г-жа Иванка Киркова, зам.-кметовете на Пловдив г-н Пламен Панов, г-н Владимир Темелков и г-н Николай Бухалов, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, народни представители, общински съветници, държавни и обществени служители, учители и просветни дейци, общественици и граждани.

В края на молебена Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към народа с архипастирско слово за празника.

„Достойно в този ден е да преклоним коленете на сърцата си пред светата икона на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, да изплетем венци от благодарност, да украсим сияещите им в святост образи със славословия, с признателност и похвала.

Този ден мъдро е определен да бъде празник на всички учащи и учащи се, на всички преподаватели, учители и възпитатели, на всички духовници, защото не бива да се забравя, че българското училище е рожба на Българската църква, на светата православна вяра. Празник на всички творци на духовна култура“, каза Владиката.

Празничният молебен завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След като бяха поднесени венци пред паметника на първоучителите - светите братя Кирил и Методий, митрополитът, кметът, областният управител, генералът и духовниците застанаха начело на тържественото шествие, в което се включиха всички официални гости, дейци на културата и просветата, преподавателите и хиляди ученици от всички пловдивски училища. Под звуците на "Върви, народе възродени" шествието премина радостно по Главната улица на града.

Снимки