Опело и погребение на ставрофорен иконом Тодор Димитров

  На 28 март с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи заупокойното последование на опелото над новопредставилия се ставрофорен иконом Тодор Димитров в храм „Св. Богородица - Благовещение” в Асеновград.

В съслужение с епископа бяха: ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев - архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, протойерей Никола Янев - епархийски съветник, свещеници от двете духовни околии и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Заупокойните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм“.

Негово Преосвещенство епископ Арсений се обърна към опечаленото събрание и определи кончината на енорийския свещеник като загуба на епархийската ни Църква, загуба на скъп съработник на Божията нива, изразявайки съболезнования от името на епархийския архиерей митрополит Николай.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено в двора на храма, където бе положен за вечен и блажен покой.
Траурен камбанен звън се разнесе и възкресният тропар "Христос възкръсна от мъртвите …" прозвуча като утеха за скърбящите и заедно с това напомни за надеждата на всички християни - бъдещото благодатно Христово царство.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

Ставрофорен иконом Тодор Димитров е роден на 31 януари 1950 г. в град Първомай. Завършил е Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Ръкоположен е за дякон на 17 януари 1973 г. в пловдивския храм „Св. Троица“ и за свещеник на 18 януари 1973 г. в асеновградския храм „Св. Атанасий“ от от блаженопочившия Пловдивски митрополит Варлаам.

Назначен е за председател и енорийски свещеник в храм „Св. Благовещение“ в Асеновград през 1973 г. Отличен е с офикия „протойерей“ и „иконом“ от Пловдивския митрополит Варлаам през 1982 г., и за „ставрофорен иконом“ от Пловдивския митрополит Николай на 25 март 2011 г. От 2016 г. до кончината си служи в храм „Св. Йоан Рилски“ в Асеновград.

Снимки