Заупокойна света Литургия, опело и погребение на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

  Траурният камбанен звън на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ събра митрополитите от Св. Синод, епископи, свещеници, монаси, монахини и църковни делегации от Поместните православни църкви и стотици православни християни да отдадат почит в последния път на упокоилия се Светейши Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Тялото на покойния патриарх Неофит бе положено в центъра на храм-паметника, а потокът от вярващи, които се редяха в продължение на часове на опашка, за да се простят с него не секна и до завършването на Заупокойната света Литургия.

Богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник-председател на Св. Синод, който бе в съслужение с митрополитите-членове на Св. Синод – Техни Високопреосвещенства Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил, Доростолски Яков и епископите – Техни Преосвещенства Адрианополски Евлогий - игумен на Рилската св. обител, Велички епископ Сионий - игумен на Троянския и Бачковския манастири, Тивериополски епископ Тихон - патриаршески викарий, Знеполски епископ Арсений – първи викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп – първи викарий на Софийския митрополит, Агатополски епископ Йеротей, Смоленски епископ Висарион - втори викарий на Пловдивския митрополит, Константийски епископ Михаил - викарий на Ловчанския митрополит, Браницки епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, Главиницки епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит, Велбъждски епископ Исаак - втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Максим, архимандрит Стефан - брат на Троянската света обител, десетки свещеници и протодяконите Александър Нешев, Иван Петков, Деян Коруноски, йеродякон Евтимий - брат на Бачковската света обител и йеродякон Николай Аурелян от Румънската патриаршия. За организацията по посрещането на делегациите отговаряше Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, който взе участие в отслужването на опелото.

За да отдаде последна почит и да отслужи опелото на упокоилия се патриарх пристигна и Негово Всесветейшество Вселенският патриарх Вартоломей, който също се прости с новопреставения Български патриарх Неофит и изказа своите съболезнования на архиереите на Българската църква.

Делегациите на Поместните православни църкви включваха Техни Високопреосвещенства митрополита на Халкидон Емануил, Калиополския и Мадитски митрополит Стефан, Великия еклисиарх дякон Аетий, вторият патриаршески дякон Калиник, архим. Харалампий Ничев (Вселенска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Кесарийския митрополит Теофилакт (Александрийска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Вострийския митрополит Тимотей (Йерусалимска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Корсунския митрополит Нестор (Руска патриаршия); Техни Високопреосвещенства митрополита на Гора Андрей и Ахалцийски митрополит Теодор (Грузинска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Нишки митрополит Арсений и Негово Преосвещенство Тимошки епископ Иларион (Сръбска патриаршия); Негово Високопреосвещенство митрополита на Молдова и Буковина Теофан, архиепископа на Томи и Констанца Теодосий, Плоещки епископ Варлаам, викарий на Румънския патриарх (Румънска патриаршия); Негово Високопреосвещенство Китийския митрополит Нектарий (Кипърска архиепископия); Негово Високопреосвещенство митрополита на Димитриада Игнатий (Еладска архиепископия), Негово Високопреосвещенство Корчански митрополит Йоан (Албанска архиепископия) и Техни Високопреосвещенства Преспанско-Пелагонийски митрополит Петър, Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей и Брегалнишки митрополит Иларион (Православна църква на Северна Македония).
Да се поклонят пред патриарха на Българската православна църква в храма дойдоха и митрополит Епифаний (Думенко), Н.В.Пр. Монс. Христо Пройков - Председател на епископската конференция на Католическата църква в България и Архиепископ на Софийската Католическата Епархия от източен обред; Н.Пр. Монс. Румен Станев - генерален викарий на Софийско - Пловдивска епархия за латинския обред, Монс. Джорджо Кецца - шерше д'афер на Апостолическата нунциатура в България, монс. Яромир Задрапа - представител на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство и отговорен за отношенията с православните църкви. Н.Пр. епископ Датев Аготян, предстоятел на Арменската епархия за Румъния и България.

За да изразят своята почит към блаженопочиналия Български патриарх в храм-паметника дойдоха Н.В. цар Симеон II, президентът на Република България Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на столицата Васил Терзиев, президентът Георги Първанов, министри, депутати от всички парламентарни групи.

По време на причастния канон митрополит Йоан се обърна със слово, в което каза: „Със съкрушени сърца, с голяма болка и дълбока скръб и тъга, но и с неизменна вяра и упование в нашия Господ Иисус Христос и даруваното ни от Него спасение, изпращаме днес, в последния му земен път, Светейшия наш отец и патриарх Неофит. Прекланяме се пред духовното величие и чистота на неговата светла личност и от дълбочината на сърцата си благодарим на Всеподателя Бога задето ни бе удостоил с честта и радостта да го имаме сред нас, като наш духовен водач по пътя ни като човеци и християни.

Земната ни раздяла с него преживяваме тежко и мъчително, но и вярваме, че отсега и занапред православният ни народ има – в лицето на Негово Светейшество – още един усърден молитвеник и горещ ходатай пред Божия престол, който и във вечния живот ще продължава да се застъпва за своето паство, да желае и измолва за Православната ни църква, за земното ни отечество и лично за всекиго от нас Божията милост и любов, благодатна помощ и закрила… Църквата Христова е богочовешки организъм, оставен ни от нашия Господ за наше спасение и наследяване на Царството Божие.

В Църквата Христова всички ние сме чеда на нашия Небесен Отец, независимо от призванието си и от мястото си в нея, и сме призвани от Всевишния Бог „за общение със Сина Му Иисуса Христа, Господа нашего“ (1 Кор. 1:9). Животът в Църквата е светотайнствен живот в „единството на духа чрез връзките на мира“ (Еф. 4:2), в „единство на вярата и на познаването Сина Божий“ (Еф. 4:13). Това заповядано ни от Господа съвършено единство беше свят стремеж и на Светейшия наш отец Неофит, който най-много от всичко държеше на него. Към него се стремеше, с всички свои мисли и действия, и искаше да вижда и в нас осъзнаването на необходимостта от него и стремежа към неговото осъществяване в живота ни.

Това остава и най-важният негов завет към нас, заедно с беззаветната любов, която имаше към всекиго и към всички, и която сам пръв той ни засвидетелстваше. Нека свято да пазим този негов завет и да се стремим, според силите си, да умножаваме оставеното ни от него богато духовно наследство… Особено сме признателни на Негово Всесветейшество Вартоломей, Архиепископа на Константинопол – Новия Рим и Вселенски патриарх, който с личното си присъствие и с участието си в опелото на Светейшия наш патриарх Неофит засвидетелства още веднъж нашето единство с Църквата-майка – Константинополската Вселенска патриаршия, чиято първородна дъщеря – светата Българска православна църква, днес отдава последна почит и поклон пред един от своите най-достойни предстоятели.

Божията всеопрощаваща любов и Неговата велика милост, Покровът на Божията майка и молитвите на всички отвека просияли Божии угодници да бъдат с всички нас!

Бог да прости и да упокои Светейшия наш първойерарх Неофит новопреставен, да му прости всяко волно и неволно прегрешение, да му въздаде за неговата чиста любов към Господа и Неговата света Църква, да присъедини него – ангелогласния Светейши Български патриарх – към Ангелския хор, който непрестанно възпява Неговата слава, и да го настани там, дето почиват всички праведници!“

През време на цялото богослужение, както и на опелото на Българския патриарх Неофит, гвардейци бяха на почетна стража край ковчега на Светейшия ни патриарх. В храма присъстваха и множество свещеници не само от столицата, но от цялата страна, игумени на манастири, монахини, както и стотици православни християни, които със сълзи на очи се прощаваха с упокоилия се предстоятел на Българската православна църква.

След Заупокойната света Литургия опелото бе възглавено от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него митрополитите-членове на Светия Синод, епископата на Българската църква, митрополитите – делегати на Поместните православни църкви, духовенството и честното монашество се помолиха Бог да дари прошка на греховете и вечен живот на приснопаметния и блаженопочинал Български патриарх Неофит.

Патриарх Вартоломей произнесе слово, в което обрисува живота и делото на Българския патриарх Неофит, като каза: „По човешки е време на траур! На църковен и национален траур! Мъчителна е телесната раздяла, жестоко е сиротството, голямо е вълнението! „Плачи за умрял и проливай сълзи... и продължи тъгуването си по него, според достойнството му», ни съветва Премъдростта на Иисуса, син Сирахов (22: 11 и 38:16-17).

Тъгувайте, осиротели православни български братя, честна Йерархия, благочестен клир, благочестиви началници, живеещи в преподобие монаси и скромни монахини; тъгувай Богословски факултет на Софийския университет, чийто пръв декан беше той след неговото възстановяване, както и вие, академични служители на богословието; тъгувайте вие, които сте се посветили на свещената църковна музика, чийто знаменит познавач, преподавател и сладкогласен изпълнител беше приснопаметният; вие, лекари и медицински сестри от Военно-медицинската академия в София, които с научни познания и благоговение послужихте по време на неговата болест и станахте свидетели на неговото страдание, но и на търпението му! Верни и христоименити народе, всички вие! Но не само Вие!

Вашата печал и мъка споделяме всички православни, всички, които «имаме за своя обща майка същото това общо благочестие», по думите на св. Филотей Кокин, патриарх Константинополски. И разбира се, тъгува и нашата света велика Христова Църква в Константинопол, нашата и Ваша обща духовна Майка и Хранителка! И нашето присъствие сред Вас, и молитвата днес от страна на произнасящия тези слова подчертават това… Но, за Бога, братя и чеда, нашата печал не бива да бъде незлечима, нито безутешна, както у другите, които нямат надежда!

Изпращаме човек Божи, който с постоянство във вярата посвети целия си живот на Победителя на смъртта, на нашия Господ Иисус Христос и на служение на Неговата Църква! Погребваме един епископ на любовта, наследник на апостолите, свидетел и проповедник на Възкресението, както апостолите! Неговият изхóд и светло преминаване от печалното към най-радостното и от временното към вечното, от трудовете и борбите към наградите и неувяхващите венци!

Дерзайте и славете за всичко Бога и Господа на Живота!...
Но онова, което увенча неговата беловласа глава с венеца на освещението беше голямото и велико негово търпение в славословие Богу през жестоките часове на неговата многомесечна болест. Той слушаше св. Йоан Златоуст, който казва: „Ако тялото ти е Христово, то носѝ кръста” (Беседа към посланието до ефесяни, 3). И го носеше до края! Пак според свети Йоан Златоуст, търпението е „царица на добродетелите, основа на подвизите, тихо пристанище.” (До Олимпиада, писмо 13).

От това безбурно пристанище на търпението той вече отплува, опазил чиста своята свещеническа одежда, благославя своето обично паство и възлюбленото си земно отечество, облобизава своите свети братя архиереи, върви мирно с надеждата на възкресението и вечния живот, и акостира безопасно към тихия, защитен и мирен небесен пристан на Царството Божие! В своето пътуване той е съпътстван от свети Климент Охридски, свети Йоан Рилски, свети Йоан Кукузел, чиито музикални стъпки той от младост следва, и от други светии, които осветиха българската земя, заедно с неговия покровител свети Неофит…“.

След словото на Вселенския патриарх се пристъпи към полагащото се при кончина на духовник внасяне на тялото му в олтара на храма, където приживе е служил пред Божия Престол. След това ковчегът с тялото на патриарха бе изнесен от храм-паметника и беше пренесен на ръце от гвардейците, под звуците на траурен марш и камбанен звън. Траурната процесия продължи с военен кортеж и литийно шествие до митрополитската катедрала "Света Неделя", където бе извършено погребението на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" към храм "Св. Неделя", където пристигна малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше погребан от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф.

Процесията се движеше бавно, съпроводена от много хора. В шествието участваха духовници, митрополити и епископи, както и учениците от Софийската духовна семинария, присъстваха също така президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни. Шествието беше водено от Гвардейския представителен духов оркестър.

Площадът пред храма бе изпълнен с придошлите духовници и миряни, които ведно пяха „Христос воскресе“ и „Вечная памят“.

Бог да прости Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит!

Вечна и блажена да бъде неговата памет!

Снимки