Заупокойна молитва за приснопаметния Български патриарх Кирил

  На 7 март се навършиха 53 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил. По този повод на 9 март с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, отслужи заупокойна молитва за блаженопочившия български първойерарх пред бюст-паметника на патриарх Кирил в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив.

В съслужение с него бяха: свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, свещеник Евгени Михайлов, свещеник Красимир Никоилов и митрополитските дякони Павлин Ангелов и Николай Ненов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На заупокойната молитва присъстваха  миряни, дошли да почетат приснопаметния български патриарх, историк, и академик, и един от спасителите на българските евреи, и да се помолят за упокой на душата му.

Сред тях бяха председателят на Организацията на евреите в България  „Шалом” инж. Светлозар Калев, общественици и миряни.

От името на Пловдивска митрополия и на организация „Шалом” пред бюст-паметника бяха положени венци и цветя.

Приснопаметният патриарх Кирил като Пловдивски митрополит има огромен принос за спасяване на арестуваните и подлежащи на депортиране в нацистките лагери на смъртта пловдивски евреи. Той смело влиза при тях през 1943 г. и заявява, че ще легне на релсите, ако те бъдат натоварени във влакови композиции. Малко преди деня на депортацията им, планиран за 9 март, митрополит Кирил изпраща телеграма до цар Борис ІІІ: „Ваше Величество, в име Божие, усърдно моля за милост към евреите!  † Пловдивски КИРИЛ”.

Негови са и достойните думи: „Ние сме християни и като архиереи на Св. Българска църква не можем да не стоим на почвата на св. Евангелие и Христовото учение за равноценност на всички човеци пред Господа, без оглед на произход, раса и култура”.

Бог да го прости!  Вечна и блажена да пребъде паметта му!

Снимки