Празник на Св. Мина в Пловдив

  На 11 ноември светата Православна църква чества паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.

По случай празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита възглави архиерейската света Литургия в пловдивския храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел”, където по традиция всяка година на този ден се събират християните, за да отдадат почит на св. Мина и да се поклонят на иконата с чудотворния му образ, съхраняваща се в този храм.

В съслужение с епископа бяха: архимандрит Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров - председател на храма, ставрофорен свещеноиконом Роман Арнаучков, свещеноиконом Виктор Христев, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Храмът се изпълни с десетки благочестиви християни, дошли да почетат египетския воин св. вмчк Мина, да попросят неговото благодатно небесно застъпничество и се поклонят с вяра и благоговение на чудотворната му икона. Те съучастваха молитвено в благодатта на светата Литургия, изповядаха спасителната Христова вяра и с едно сърце казаха Господнята молитва "Отче наш..."

По време на причастния Знеполският епископ Арсений произнесе вдъхновено слово за живота на светия великомъченик Мина.

Накрая Викарният епископ преподаде на всички архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Снимки