Молебен и панихида в град Съединение в навечерието на празника

  На 5 септември в град Съединение тържествено бе отбелязана 138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно там на 5 септември 1885 г. е било провъзгласено за първи път Съединението на България, разкъсана злощастно на пет части от Берлинския конгрес през 1878 г., само месеци след Освобождението ни от турско робство.
В навечерието на празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи молебен в храм „Св. Атанасий” в град Съединение.
С викарния епископ съслужиха: свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеник Наско Атанасов – председател на храма и свещеник Милан Георгиев.
На празничния молебен присъстваха кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, зам.-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Мирослав Костадинов, зам.-областният управител на Пловдивска област г-н Димитър Добрев, общински съветници, кметове на села, представители на държавността и христолюбивото войнство, общественици и миряни.
В края на молебното пение епископ Арсений произнесе слово, в което изтъкна подвига на предците ни, които обединени от вяра и любов към отечеството са извършили Съединението.
След края на молебена епископ Арсений отслужи панихида в памет на жителите на Голямо Конаре – старото име на гр. Съединение, взели участие в едно от най-значимите събития в българската история.
По-късно всички се отправиха в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, до централния площад на града, където се състоя възстановка на историческите събития от 1885 година.
Бяха поднесени венци в памет на българските патриоти и герои, допринесли за обединението на двете разкъсани части на Родината ни – Княжество България и Източна Румелия. Преосвещеният епископ Арсений бе сред почетните гости на тържествената церемония.