Успение Богородично в Пловдив

  На 15 август, когато светата Православна Църква празнува Успението на Пресвета Богородица, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейската света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично” в гр. Пловдив.

В съслужение с архиерея бяха: архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия и председател на храма, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов -  ректор на ПДС и ПДА „Св. св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Иван Щътов, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Преди началото на светата Литургия епископ Арсений пострига Николай Халачев и Петър Халачев от Пловдив за четци на Българската православна църква.

Христолюбиви граждани изпълниха храма, за да отдадат почит и да се помолят на Божията Майка, да измолят за себе си и за близките си Нейната помощ и закрила.

Всички заедно, с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва "Отче наш". Много от присъстващите, които са се готвили подобаващо, пристъпиха към Светите Христови Тайни.

На богослужението присъстваха кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, областният управител на Пловдивска област д-р Илия Зюмбилев, държавни и общински служители.

По време на светата Литургия Българската православна църква се сдоби с нов свещеник. След Великия вход Преосвещеният епископ Арсений ръкоположи за свещеник митрополитския дякон Ангел Ангелов - внук на ставрофорен свещеноиконом Иван Щътов. „Достоин!” - отекна силно и радостно  в храма.

Архиереят се обърна с отечески напътствия към новоръкоположения презвитер отец Ангел Ангелов за достойно изпълнение на свещеническото служение с ревност, усърдие и непоколебимост пред трудностите и изпитанията, служейки всеотдайно на Бога и св. Църква.  

По време на причастния архимандрит Максим се обърна с вдъхновено слово, в което говори за Успението на Пресветата Богородица.

В края на богослужбата Знеполският епископ Арсений преподаде на всички архипастирския благослов и светителски поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки