Посещение на Негово Преосвещенство епископ Григорий от Антиохийската патриаршия в Пловдив

1На 26 юли Преосвещените епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски - викарии на Пловдивския митрополит Николай, посрещнаха в престолния за епархията град Пловдив делегация от Антиохийската патриаршия, водена от Негово Преосвещенство епископ Григорий, главен секретар на Св. Синод на Антиохийската патриаршия.

Викарните епископи бяха придружени от архимандрит Максим и показаха на гостите благолепните храмове и светини на Старинен Пловдив.

 Епископ Григорий бе посрещнат в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ и в старата сградата на Пловдивска митрополия, където бе запознат със съхраняващите се там драгоценни икони и свети мощи, и с най-интересните моменти от богатата история на Пловдивската катедра, основана от светия апостол Ерм. 2

След това Преосвещените епископи посетиха катедралния храм „Успение Богородично“, храм „Св. Димитрий“, храм "Свв. Константин и Елена", Античния театър, както и най-новият храм „Св. Архангели“ на Джамбаз тепе. В новата сграда на Пловдивска митрополия на върха на хълма архиереите и гостите проведоха задълбочен и дружески разговор, насочен към насърчаването на братските отношения между Българската православна църква и Антиохийската патриаршия.

В края на срещата Знеполският епископ Арсений и епископ Григорий от Антиохийската патриаршия си размениха подаръци в израз на братолюбие и молитвен спомен.

 

3

 

 

 

 

 

 

 

4