Посещение на Халкедонския митрополит Емануил в Пловдив

   На 15 юли Пловдивският митрополит Николай посрещна в престолния за епархията град Пловдив Високопреосвещения Халкедонски митрополит Емануил от Вселенската патриаршия, показвайки му благолепните храмове и светини на Старинен Пловдив.

Архиереите бяха придружавани от архимандрит Максим, командира на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев и съпругата му полк. Невяна Митева, архонта на Вселенската патриаршия г-н Борис Гюров и съпругата му г-жа Юлианна Гюрова и народния представител г-н Радомир Чолаков.

Високия гост бе посрещнат в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ и в старата сградата на Пловдивска митрополия, където митрополит Николай запозна владиката на Халкедон със съхраняващите се там драгоценни икони и свети мощи, и с най-интересните моменти от богатата история на Пловдивската катедра, основана от светия апостол Ерм.

След това митрополитите посетиха катедралния храм „Успение Богородично“, храм „Свв. Константин и Елена“, както и най-новият храм „Св. Архангели“ на Джамбаз тепе. В новата сграда на Пловдивска митрополия на върха на хълма архиереите и гостите проведоха задълбочен и дружески разговор, насочен към насърчаването на братските отношения между Българската православна църква и Вселенската патриаршия.

В края на срещата Пловдивският митрополит Николай и Халкедонският митрополит Емануил си размениха подаръци в израз на братолюбие и молитвен спомен.

Снимки