Празник на Пловдивския гарнизон

  На 4 юли Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай отслужи заупокойна молитва пред паметника на Гюро Михайлов и неговите храбри другари на площад „Централен” в Пловдив за упокоение във вечноста на всички доблестни български воини, загинали в изпълнение на воинския си дълг за вярата и освобождението на отечеството.

Заупокойната молитва се състоя по време на тържествената заря-проверка, с която бе отбелязан военният празник на Пловдивския гарнизон.

В съслужение с Владиката бяха: викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

На празника присъстваха: председателят на 49-то Народно събрание г-н Росен Желязков, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, областният управител на Пловдивска област г-н Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, народният представител г-жа Десислава Трифонова, кметът на Община Куклен г-жа Мария Белчева, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на общини, представители на местната власт и стопански ръководители.

Архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към всички с вдъхновено слово и благопожела на военнослужещите Божието благословление, живот в мир, в благоденствие, в земно щастие и небесно спасение.

"В този ден се прекланяме, скланяме коленете на сърцата си пред подвига на всички воини, които са посветили себе си, живота си, силите си, уменията си в изпълнение на Божествено призвание - да пазят мира, благоденствието, териториалната цялост на нашето отечество и благочестив народ", каза Владиката.

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.

С приветствени слова към воините се обърнаха и командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев и председателят на Народното събрание г-н Росен Желязков.

Честването на бойния празник на Пловдивския гарнизон завърши с поднасяне на венци и тържествена заря-проверка.

Снимки