Неделя Кръстопоклонна в Пловдив

   В третата Неделя на Великия пост светата Православна църква издига пред очите и сърцата на своите верни чеда Честния и Животворящ Господен Кръст, та водени и укрепявани от него никой да не отпадне от пътя към светлото Христово Възкресение.

На този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави Василиева света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина“ в Пловдив.

В съслужение с епископа бяха: архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий”, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещ. Евгени Михайлов, йеромонах Дамян, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни смесеният хор при храм „Св. вмчца Марина” с диригент г-жа Росица Димова.

Преди началото на светата Литургия Преосвещеният епископ Арсений изнесе от светия олтар и постави върху украсен с цветя аналой една от най-големите светини на богохранимата Пловдивска епархия – частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, която се съхранява в манастира „Св. Троица” на Кръстова гора.

Eпископ Арсений пострига учениците от Пловдивската духовна семинария „Свв. Кирил и Методий“ Петър Найдев от Първомай и Симеон Джомев от Калофер за четци на Българската православна църква, а по време на богослужението ръкоположи за дякон Иван Найденов от с. Козарско, Пещерска духовна околия. „Достоин!“- прозвуча силно и радостно в храма.

Mиряните бяха дошли с благоговеен трепет в храма, за да се поклонят на светинята, да се укрепят духовно в средата на Великия пост и съучастват с молитви в светата богослужба. Мнозина от тях, след като се бяха подготвили прилежно, пристъпиха с вяра и любов към Светото Тайнство Причастие.

По време на причастния Викарният епископ се обърна към Божия народ с вдъхновено слово, в което разясни дълбокия смисъл на страданието и спасителната за нас саможертва на Кръста на  Божествения Кръстоносец Господ Иисус Христос.

Накрая епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Снимки