Заупокойна молитва за приснопаметния Български патриарх Кирил

   На 7 март се навършиха 52 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил. В този паметен ден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за блаженопочившия български първойерарх пред бюст-паметника на патриарх Кирил в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив заедно със свещениците от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На заупокойната молитва присъстваха  миряни, дошли да почетат приснопаметния български патриарх, историк, и академик, и един от спасителите на българските евреи, и да се помолят за упокой на душата му.

Сред тях бяха председателят на Организацията на евреите в България  „Шалом” инж. Светлозар Калев, общественици и миряни.

В края на богослужението Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай в изпълнено с признателност слово припомни многобройните добродетели, достойното служение и жертвената любов на присноблажения български патриарх, като изтъкна, че подвигът на патриарх Кирил е образец на вдъхновение и подражание за всички съвременни архипастири и пастири на Светата ни църква.

От името на Пловдивска митрополия и на организация „Шалом” пред бюст-паметника бяха положени венци и цветя.

По повод годишнината от спасяването на българските евреи Светият Синод реши на 10 март (петък) от 11 часа във всички храмове в диоцеза на БПЦ да бъде отслужен благодарствен молебен, където да се огласи на Божия народ Патриаршеско и Синодално послание във връзка с тази бележита годишнина.

Приснопаметният патриарх Кирил като Пловдивски митрополит има огромен принос за спасяване на арестуваните и подлежащи на депортиране в нацистките лагери на смъртта пловдивски евреи. Той смело влиза при тях през 1943 г. и заявява, че ще легне на релсите, ако те бъдат натоварени във влакови композиции. Малко преди деня на депортацията им, планиран за 9 март, митрополит Кирил изпраща телеграма до цар Борис ІІІ: „Ваше Величество, в име Божие, усърдно моля за милост към евреите!  † Пловдивски КИРИЛ”.

Негови са и достойните думи: „Ние сме християни и като архиереи на Св. Българска църква не можем да не стоим на почвата на св. Евангелие и Христовото учение за равноценност на всички човеци пред Господа, без оглед на произход, раса и култура”.

Бог да го прости!  Вечна и блажена да пребъде паметта му!

Снимки