Велико повечерие с Първата част от канона на св. Андрей Критски в Пловдив

  Светата Православна църква е установила в първите четири дни от Великия пост да бъде прочетен на части Великият покаен канон, съставен от свети Андрей Критски.

На 27 февруари Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави Великото повечерие и заедно със свещениците изпя известните великопостни химни  „С нас е Бог“ и „Господи на силите“, редувайки се с митрополитския хор  „Св. Ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След славословната молитва митрополит Николай прочете  първата част от Покайния канон на св. Андрей Критски, а смесеният хор с диригент Росица Димова изпя ирмосите и припевите на Великия покаен канон.

Всички присъстващи заедно отпяваха припева: „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!" и с това съучастваха в така дълбокото по смисъл и трогателно по съдържание молитвено последование, съчинено от архиепископа на Критската църква св. Андрей.

Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към Божия народ с архипастирско слово, в което каза:

„Именно в духовното пробуждане е смисълът на Великия пост. Той е средство за да се избавим от житейските теготи, от душевната вкаменелост и затлъстялост, от поробеността на душата от страстите. Сам Христос говори в Евангелието за злото в нас - че то не може да бъде изгонено иначе, освен с молитва и пост. И това е дълбокото виждане на природата на човека за неговото психофизическо единство на зависимостта на тялото от душата и на душата от тялото“.

Владиката изтъкна, че ако усилията, които ние полагаме по време на Великия пост, поддържаме с нашата молитва, с искрено изповядване на греховете си, с причащаване със Светите Христови Тайни и с добротворство, тогава ще несъмнено ще възхождаме по стъпалата, които водят нагоре, и благопожела Господ да ни помага в тази духовна бран.

Снимки