Васильовден в Пловдив

  На 1 януари Светата Църква празнува Обрезание Господне и прославя паметта на св. Василий Велики. В първия ден на новата година Високопреосвещеният Пловдивския митрополит Николай възглави архиерейска св. Василиева Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив.

В съслужение с владиката бяха: Преосвещеният Знеполски епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Георги Славчев – епархийски съветник, храмовото духовенство, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха псалти от митрополитския хор "Св. ап. Ерм", протопсалт Марин Йорданов, Богдан Дийнар и др.

На богослужбата присъстваха също народният представител от 48-мо Народно събрание г-н Радомир Чолаков, бившият министър-председател проф. Георги Близнашки, г-н Атанасиос Петропулос и др.

В края на св. Литургия, Негово Високопреосвещенство се обърна към богомолния народ с архипастирско слово в което каза:

„Свети Йоан Златоуст казва, че ако всеки ден отправяме молитва към Бога и вършим дела на милосърдие, тогава и цялата година ще бъде за нас успешна. Нека се изпълним с християнско мъжество и благодушие, с преданост на Божията воля, да се оградим с „щита на вярата“ и да вземем „шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово“ (Ефесяни 6:16, 17), за да бъде идващата „Господня година“ благоприятна за нас (Лука 4:19)“.

Владиката отслужи молебен за началото на годината с молитва към Бога да благослови новолетието с мир, здраве, благоденствие, благопреуспяване и душевно спасение за всички.

С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното от протодякон Илиян Александров многолетствие.

Снимки