Денят на народните будители в Пловдив

  На 1 ноември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод Деня на народните будители, който е празник на веролюбците и родолюбците, ден, в който се възвисява нашият дух. Ден, в който Православната ни Църква почита паметта на светите безсребреници Козма и Дамян.

Молебенът пред паметника на Свв. Кирил и Методий в двора на Хуманитарната гимназия, носеща името на светите братя в град Пловдив, бе за всички учащи, учащи се и радетели за духовната просвета на народа ни.

С владиката съслужиха: архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Петър Хубенов, иконом Василий Кашоров, свещеници от града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужбата присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, доц. Кирчо Атанасов, зам.-кметовете на Пловдив г-н Величко Родопски, г-н Тодор Чонов, г-н Йордан Ставрев, г-н Стефан Стоянов, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, кметът на район „Северен“ г-н Стоян Алексиев, кметът на район „Тракия“ г-н Костадин Димитров, общински съветници, държавни и обществени служители, учители и просветни дейци, общественици и граждани.

Архипастирят на Пловдивска епархия прочете молитва към преподобния и богоносен наш отец св. Йоан Рилски да приеме нашето моление и да ни бъде пътевожд през всички наши дни, та да бъдем винаги в благодатта на Светия Дух, да пазим в чистота вярата и да вършим волята Господня до самата си смърт.

Молебенът завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След като бяха поднесени венци пред паметника на първоучителите - светите братя Кирил и Методий,  митрополитът, кметът г-н Здравко Димитров, ген.-майор Явор Матеев и духовниците застанаха начело на тържественото шествие, в което се включиха всички официални гости, дейци на културата и просветата, преподавателите и хиляди ученици от пловдивски училища.

Под звуците на "Върви, народе възродени" шествието премина радостно по Главната улица на града.

Тържествата продължиха на площад "Централен", където бяха наградени учители от пловдивски училища.

В празничната програма взеха участие: Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, Ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Драматичният театър и Държавна опера Пловдив.

Снимки