ОТВОРЕНО ПИСМО

БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

ПЛОВДИВСКА МИТРОПОЛИЯ

4000 Пловдив, ул. “Станислав Доспевски” № 14-16

тел.: (032) 633 263;623 260

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.">mitropolia_Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

                                        До

                                                 Светия Синод на

                                                 Българската Православна

                                                 Църква – пълен състав

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 

Ваши Високопреосвещенства,

 

 

     Обръщам се към Вас с предложение, всички документи на епархийските избирателни събрания, проведени на 13.01.2013 г. да бъдат прегледани и одобрени от пълния състав на Светия Синод.

 

     Правя това на основание чл. 58, т. 50 от Устава на БПЦ-БП, както и на т. 21 от Методическите указания на Светия Синод.

 

     Наистина Уставът и Методическите указания предвиждат по принцип изборните книжа да бъдат прегледани и одобрени от намаления състав на Светия Синод. Но, както Уставът, така и Методическите указания не само, че не забраняват, но даже насърчават всеки въпрос да може да бъде разгледан от пълния състав на Светия Синод. Уставът (чл. 58, т. 50) казва, че при необходимост пълният състав на Светия Синод може да разгледа всеки въпрос, който е от компетенцията на намаления състав. Каква по-голяма необходимост от ангажирнето на пълния състав на Светия Синод може да има от настоящата? В самите Методически указания настойчиво е обърнато внимание точно върху тази възможност. Съставителите на Методическите указания съвсем правилно са предвидили и са ни обърнали внимание, че пълният състав на Светия Синод всякога може да разгледа всеки един въпрос. Това е така, защото принципът на съборността, който е основополагащ за Светата Православна Църква се реализира във висша степен в колективния орган, в който присъстват всички митрополити. В пълнотата на Светия Синод се проявява и благотворното влияние и въздействие на Светия Животворящ Дух.

 

     Важността на предстоящия избор за Български Патриарх налага всички наши решения да се вземат с максимално съблюдаване именно на принципа на съборността. За стабилността и валидността на бъдещите процедури и актове не е без значение, дали те ще бъдат подкрепени от пълния състав на Светия Синод или ще бъдат вземани само в тесния кръг на неколцината членове на намаления състав на същия. Мисля, че скрепяването на всички решения с волята на митрополитите – членове на пълния състав на Светия Синод ще се отрази благотворно и по отношение на доверието от страна на клира и миряните, което е от съществена важност за авторитета на Българската Православна Църква. Понеже решението за одобряване на документите на епархийските избирателни събрания има пряко отношение към въпроса за легитимността на бъдещия Патриаршески избор, мисля, че отнасянето и разглеждането на епархийските документи от пълния състав на Светия Синод, ще предотврати всякакви бъдещи спекулации и съмнения. В духа на тези разсъждения Ви моля да подкрепите така направеното предложение.

 

     Препоръчвам се на светите Ви молитви и оставам на Ваши Високопреосвещенства в Христа брат,

 

 

† ПЛОВДИВСКИ  МИТРОПОЛИТ  НИКОЛАЙ