Кирил реже Пловдив от събора!Image 1728865 126КАЗВАМ СЕ Радомир Чолаков и съм избран за делегат на Патриаршеския избирателен църковен събор от Пловдивска епархия. Само че, изглежда, няма да мога да участвам. Изборите са ни редовни, книжата перфектни, представени са на Светия синод в срок.


Обаче се оказва, че имаме голям проблем. Придружителното писмо, с което са депозирани изборните протоколи, е адресирано "До Светия синод". А трябвало да се адресира "До Н.Впр. д-р Кирил, наместник...". Или лично до д-р Кирил, или не се приемат.


Намаленият състав на Светия синод не ни е одобрил документите на това основание. Сега се очаква да се произнесе пълният състав.


Честно казано, очаквах, че на делегатите от Пловдив за патриаршеския събор ще ни свият някакъв номер. Обаче не очаквах чак такава липса на фантазия. И такова дребнаво заяждане. И такова самоунижение от страна на членовете на синода.


В устава на БПЦ пише, че документите от епархийските избирателни събрания, на които се избират делегатите, се изпращат "До Светия синод". В методическите указания, приети от същия този Свети синод, подготвени от колежката, юрист на синода, уважаваната от нас г-жа Мария Кьосева, също пише, че документите се изпращат "До Светия синод".


Изпълняваме си ние устава и методическите указания. И изведнъж ни казват: няма да ви утвърдим избора, щото не сте адресирали писмото правилно!


Ама чакайте. Нали искате да спазваме формата? Спазена ли е? Спазена е.


Сега, по съдържание. Светият синод е колективният орган на управление на БПЦ. Даже патриархът е пръв сред равни. Той не може да се поставя над останалите митрополити. Не се е чуло покойният патриарх Максим да е спирал писмо, адресирано до Светия синод, и да го е връщал, защото не е адресирано лично до него. Щяха да го разтерзаят за такова своеволие.


А в момента дори няма и патриарх. Как така един човек ще се поставя над колективния авторитет на синода и ще спира работата му? Представяте ли си г-жа Цецка Цачева да нареди нито едно писмо до Народното събрание да не се разглежда, ако не е адресирано лично до нея? Да каже: "Народното събрание - това съм аз! Който иска да се обърне до Народното събрание, да ми целуне ръка лично на мен!" Аз това не си го представям.


Ами ако президентът Плевнелиев или г-н Бойко Борисов адресират писмо "До Светия синод", ще ги върнат ли? Докато не го адресират "До Негово ... д-р Кирил ..." да не се приема! Абе това и при папата го няма. Някой човечец да напише писмо "До Ватикана в Рим" и папа Бенедикт да нареди: "Я му го върнете на тоя нещастник, докато не се научи да се обръща правилно!"


Ако на наместник-председателя на синода му се признаят права повече от тези на папа, какво ли чудо ще е, ако стане патриарх?


Митрополитите как я мислят тази работа? Един човек изведнъж стана по-важен от останалите 13. Църквата стана Кирил.


Останалите да мълчат и да се повиновяват. Представете си избирателите от пет области да се лишат от право да гласуват в парламентарните избори, защото избирателните комисии са пратили документацията в София, адресирана "До Централната избирателна комисия", а не лично до нейния председател. И председателят на ЦИК да каже: "Тези документи не ги приемам, тия говеда няма да участват в изборите!" Е, не. Това е лудост вече.


Колежке Кьосева, вие съветвате синода по правните въпроси и сте разумен човек. Кажете, моля, когато сме изпратили изборните книжа "До Светия синод", спазихме ли устава и Вашите указания?


Посъветвайте митрополитите, моля ви, да не се излагат. Ако искат да изключат делегатите от Пловдив от патриаршеския избор, да измислят някакво друго основание. Но не че наместник-председателят е станал повече от папа. Не че аз не мога да се обърна към дядо Калиник, дядо Натанаил, дядо Григорий и т.н., ако преди това не съм поискал разрешение от Кирил.


Като ще ни изключват от събора, поне да го направят по-професионално. Като отсега казвам, че ще изпитам облекчение, ако ни изключат на формално основание. По-добре да не си слагам грях на душата и да участвам в тоя фарс, какъвто се очертава да бъде Патриаршеският избирателен църковен събор.


Ако пък искате, можете направо да започнете и процедури по отлъчването ни. Давайте!


РАДОМИР ЧОЛАКОВ


Източник: вестник "24 часа"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1728863