Откриване на сезона на Опера Пловдив в Деня на музиката

  На 30 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи благодарствен молебен по случай откриването на новия сезон на Държавна опера Пловдив и Международния ден на музиката в двора на катедралния храм "Успение Богородично" в Старинен Пловдив.

С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“ и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха певци и музиканти от Държавна опера Пловдив начело директора доц. Нина Найденова, както и десетки миряни и почитатели на класическата музика.

Преосвещеният епископ Арсений прочете поздравителен адрес от архипастиря на Пловдивска епархия митрополит Николай до колектива на Пловдивската опера, в който се казва:

"Когато любовта и трудът се обединят, тогава резултатът е налице. И ето, ние сме свидетели на вашия неуморен труд и любов, които полагате, за да развиете от Бога дадения ви талант, с който се прославя и нашият град, отечеството и извън неговите предели. Затова, ако някой иска чуе велики музикални гласове, да се наслади на жива, изпълнена с дух музика, и да види достойни творци, посветили себе си на певческото и музикално изкуство, да дойде тук в нашия град и нашата опера, и ще намери таланти, чрез които нашата опера ще се прославя и в бъдните векове".

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Епископ Арсений и духовниците бяха специални гости на последвалия концерт с арии и ансамбли от опери на Верди, Росини, Пучини, Офенбах, Чилеа и Джордано под диригентството на италианския диригент Якопо Сипари Ди Пескасероли.

В спектакъла взеха участие солистите Александър Баранов, Александър Носиков, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Елена Чавдарова – Иса, Марияна Панова, Светлана Иванова, Свилен Николов и Таня Иванова, както и Хорът и Оркестърът на Опера Пловдив.

Снимки