Архиерейска света Литургия в Неделя подир Въздвижение в с. Войводиново

  На 18 септември, в първата Неделя подир празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен, Св. църква отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа.

В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, възглави архиерейска света Литургия в храм "Свето Възнесение Господне" в село Войводиново.

В съслужение с архиерея бяха: ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещ. Емилиян Петров - който бе представен като новия енорийски свещеник в селото и председател на ЦН, и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм".

Благодарните сърца на миряните отново ги доведоха в храма, където да отправят своите благодарствени молитвословия и песни на възхвала към Всеподателя Бога за всичките Му благодеяния към човеците. В единомислие те изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

Сред присъстващите бе и кметът на Войводиново г-н Димитър Тосев.

След края на Литургията Преосвещеният епископ Арсений произнесе вдъхновено слово за кръстоносенето, в което призова всички да поставим Христос в центъра на нашия живот, за да бъде животън ни иго благо и бреме леко, и да можем с лекота да носим всички трудности и изпитания.  

Викарният епископ прочете въдворителното архиерейско писмо на архипастиря на Пловдивска епархия митрополит Николай, с което се въдворява свещ. Емилиян Петров като енорийски свещеник на селото.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и от негово име благопожела на присъстващите да укрепват във вярата, в молитвата, в добродетелите и така да достигнем до нашето спасение.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров. 

Снимки