Кръстовден на Кръстова гора

  В навечерието на празника Въздвижение на Светия Кръст Господен (Кръстовден), на 13 септември, под звуците на празничните манастирски камбани бяха посрещнати Високопреосвещените митрополити  - Пловдивският Николай и Русенският Наум, от множество  християни, дошли от всички краища на страната в манастира „Света Троица” - Кръстова гора.

Празничната вечерня по случай празника възглави епархийският архиерей митрополит Николай, който в края на богослужението произнесе боговдъхновено слово, в което каза, че тайната на християнството и неговата победа е в радостната вяра, че чрез Разпнатия Спасител възсия в света Божията любов. Откри се Царството, над което никой няма власт. Само трябва да приемем Христа, да Го приемем с цялото си сърце, с всичката си вяра и с всичката си надежда.

Малко преди полунощ по традиция в светата обител започна и Празничната утреня, в края на която Високопреосвещеният Русенски митрополит Наум извърши чина на въздвижението на Светия Кръст, както в древността Св. Макарий, патриарх Йерусалимски, е въздигнал Кръста на Спасителя и осенил всички краища на света в четирите посоки.

Митрополит Наум издигна св. Кръст, в който е вградена и частицата от Господния кръст, и заедно със съслужаващите архиереи се покланяха до земята, пеейки многократно “Господи помилуй”.

По покана на Пловдивския митрополит Николай, Архиерейската света Литургия в полунощ възглави Русенският митрополит Наум в съслужение с викарните епископи Знеполски  Арсений и Смолянски Висарион - игумен на манастира „Света Троица”- Кръстова гора, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Запрян Шиков – секретар на Смолянска духовна околия, свещеници от епархията и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Богомолците участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

На празничните богослужения присъства и командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев.

След края на св. Литургия Русенският митрополит Наум произнесе проповед, в която говори за спасителното значение на кръста в живота на човека.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки