Опело на иконом Стефан Еленкин в Пазарджик

  На 6 септември 2022 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи заупокойното последование на опелото над новопредставилия се иконом Стефан Еленкин в катедрален храм „Успение Богородично” в Пазарджик заедно със иконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещениците от околията и Доростолски митрополит Яков, който съучаства молитвено в последованието.

Сред опечалените бе и протоиерей Петко Еленкин, син на покойния отец Стефан, и семейството му.

Заупокойните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Негово Преосвещенство епископ Арсений се обърна към опечаленото събрание и определи кончината на енорийския свещеник като загуба на епархийската ни Църква, загуба на скъп съработник на Божията нива, изразявайки съболезнования от името на епархийския архиерей митрополит Николай.

След като близките се простиха за последен път с отеца, свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. Олтар. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери.

Иконом Стефан Еленкин е роден на 9 септември 1953 г. Основното си образование завършва в град Септември. През 1973 г. завършва шестгодишния курс на Софийската Духовна Семинария “Св. Йоан Рилски”, а през 1980 г. и Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Ръкоположен е за дякон на 24.10.1976 г. в храм "Св. Троица" в гр. Велинград, и за свещеник - на 26.10. 1976 г.- в гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Варлаам, който го назначава за енорийски свещеник в църквата “Св. Богородица” в гр. Пазарджик, където служи до 2012 г.

От 2012 г. е назначен за енорийски свещеник и председател на ЦН при храм "Рождество на св. Богородица" в с. Симеоновец, където служи до кончината си.

Бог да го прости!

Снимки