Молебен и панихида в град Съединение в навечерието на празника

   На 5 септември в град Съединение тържествено бе отбелязана 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно там на 5 септември 1885 г. е било провъзгласено за първи път Съединението на България, разкъсана злощастно на пет части от Берлинския конгрес през 1878 г., само месеци след Освобождението ни от турско робство.

В навечерието на празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, отслужи молебен в храм „Св. Атанасий” в град Съединение.

С викарния епископ съслужиха: свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеник Наско Атанасов – председател на храма, свещеници от духовната околия и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

На празничния молебен присъстваха областният управител на Пловдивска област г-н Ангел Стоев, кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански, председателят на Общинския съвет д-р Кристина Крислова, зам.-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Мирослав Костадинов, общински съветници, кметове на села, представители на държавността и христолюбивото войнство, общественици и миряни.

В края на молебното пение епископ Арсений произнесе слово, в което каза:

„В навечерието на празничния ден сме се събрали в този исторически храм, в който са служили достойните дейци на Съединението - протоиерей Тодор и свещеник Иван от Голямо Конаре, а ние техните потомци сме призвани не само да отдадем почит на всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си и в това, което се случва днес в обществото ни, дали това е духът на единството и Съединението, или е духът на разединението.
Всички можем да отговорим на този въпрос. Обръщаме се в молитва към Царя на мира Господ Иисус Христос, духът на единството никога да не оставя нашия народ, държавата и обществото така, както всякога Светата ни православна църква се стреми и като чадолюбива майка издига своя глас за единение и просперитет на народа и на скъпата ни родина.

Нека изкореним силите на разединението в нас и обществото ни, и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, обединени от вярата, надеждата и любовта, извоювани преди 137 години, нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната държава на духа“.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

След края на молебена епископ Арсений отслужи панихида в памет на жителите на Голямо Конаре – старото име на гр. Съединение, взели участие в едно от най-значимите събития в българската история.

Снимки