Празник на митрополитския храм "Св. вмчца Марина" в Пловдив

    На 17 юли Св. Църква чества паметта на светата великомъченица Марина. Под тържествен камбанен звън започнаха честванията на празника на митрополитския храм в Пловдив, носещ нейното име.

В навечерието на празника, на 16 юли, литийно шествие с с частица от светите мощи на св. Марина начело се отправи от катедралния храм „Успение Богородично” към митрополитския храм по главната улица на Пловдив. В литията, предвождана от военния духов оркестър на СКСО и вдигнати хоругви, се включиха архиереи на БПЦ, духовници, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, общественици и множество християни.

Светинята беше посрещната с голяма духовна радост и почит в празнично украсения двор на митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Високопреосвещеният Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний възглави Празничната архиерейска вечерня с петохлебие.

На следващия ден Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия.

В съслужение с  Доростолския митрополит Яков, Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Св. Синод, Величкия епископ Сионий – игумен на Бачковската и Троянската света обители, Браницкия епископ Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, Знеполския епископ Арсений и Смолeнския епископ Висарион - викарии на Пловдивския митрополит, архимандрит Антипа от Света гора - Атон, архимандрит Максим, ставр. иконом Нелуц Опря - представител на Румънската патриаршия у нас, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев  - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов -  ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, архиерейските наместници от Пловдивска епархия, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения антифонно изпълниха митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев на дясната певница и румънският хор за източно-църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ – на лявата.  

Празникът на митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, както и в предишните години, се превърна в дивно тържество на православната вяра.

На богослужбата присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, областният управител на Пловдивска област г-н Йордан Иванов, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, народният представител г-н Радомир Чолаков, г-н Георги Гергов, г-н Румен Петков, държавни и общински служители, общественици и офицери.

Да се поклонят на благодатната светиня - мощите на св. Марина, пристигнаха хиляди хора от епархията и цялата страна, носейки надежда за физическо и душевно изцеление, уповавайки се на милостта на Всеподателя Бога по молитвите на светата великомъченица.

Храмът се изпълни с радост. Прозвучаха славословия и молитви на църковнославянски, гръцки, румънски и български език. Много християни пристъпиха към Светите Христови Тайни. Всички с едно сърце и с едни уста възхвалиха мъченическия подвиг на света Марина и я призоваха да бъде на помощ.

По време на Причастния  архимандрит Максим произнесе проповед за мъченическия подвиг на св. вмчца Марина.  

В края на светата Литургия Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай удостои  г-н Георги Гергов с почетното звание "архонт" за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква. В словото си Високопреосвещеният митрополит Николай открои заслугите на г-н Гергов, сред които са построяването на храм "Св. Климент Охридски" в район "Западен", дарението на сградата на старото Епархийско училище за седалище на митрополията и изграждането на храма "Св. Архангели" в Старинния Пловдив. Почетното звание се дава в пълно съобразявяне с одобрен и утвърден правилник на Св. Синод на БПЦ- БП (Протокол №19/ 20.06.2012 г.) за присъждането на титлата “Архонт” и решение на пловдивския епархийски съвет (Протокол №6/ 7.06.2022 г.).

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

След богослужението в двора на храма се проведе фолклорен концерт на танцова формация "Етноритъм".

Словото на Пловдивския митрополит може да прочетете тук.

Снимки от Празнична архиерейска вечерня
Снимки от Архиерейска света Литургия