Неделя Вайя в Пловдив

  На големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Aрхиерейската света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив. 

С митрополита съслужиха: Преосвещеният Велички епископ Сионий - игумен на Троянската и Бачковската света обител и викарният епископ Арсений, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - Протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - Ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. 

В този празничен ден храмът се изпълни с миряни, пристъпили прага на дома Господен с върбови клонки в ръце и с много радост, вяра, надежда и любов в душите си. На богослужението присъстваха също и кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров и съпругата му г-жа Меглена Димитрова, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев и съпругата му полк. Невяна Митева, почетният консул на РФ г-н Георги Гергов и гости.

С едно сърце и уста всички изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

В края на светата Литургия архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за празника и призова в тази велика страстна седмица да бъдем със Спасителя Христос и да изживеем в мир с душите си и любов помежду си Христовото Възкресение.

Всички заедно със своя архипастир се помолиха Бог да изпрати мир на всички свои люде и на православна Украйна, и да спре кръвопролитията между православни християни.

Пловдивският митрополит Николай честити имения ден на кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров, както и на генерал-майор Явор Матеев и полк. Невяна Митева. Владиката им поднесе дар - икони с благодатния образ на Божията Майка Света Богородица, с благодарност за тяхната всегдашна отзивчивост и съпричастност към църковното дело.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки