Възхвала на Пресвета Богородица "Златна ябълка" в Горни Воден

   На 9 април, петата събота на Великия пост, акатистна събота, когато почитаме с акатистна похвала Света Богородица, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай по установена традиция възглави Архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично” в асеновградския квартал Горни Воден.

В съслужение с владиката бяха: Викарните епископи Знеполски Арсений и Смолянски Висарион, архимандрит Максим,  ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, енорийският свещеник протойерей Живко Николов, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

 Стотици миряни от всички краища на страната пристигнаха за празника, посветен на една от най-големите православни светини – чудотворната икона на св. Богородица  „Златна ябълка”, по чиято милост са станали и продължават да стават в наши дни безброй чудеса.

Сред присъстващите бяха и кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров и командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев.

С едно сърце и душа верният Божи народ изповяда Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш...”. В края на богослужението митрополит Николай се обърна с архипастирско слово към всички, в което припомни за чудодейното зачеване на жена, описано в синаксара на иеромонах Ананий Клинис от 1765 г., която за благодарност украсила иконата с ябълка от злато, от където идва  и наименованието на чудотворната Богородична икона  "Златна ябълка".

Всички коленопреклонно се помолиха за настъпване на мир в Украйна и прекратяване на братоубийствената война между православни народи.  

По традиция след края на светата Литургия владиката разсъблече архиерейските си одежди върху миряните, за благословение.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитският протодякон Илиян Александров. 

След края на богослужението стотиците миряни изчакаха чинно реда си, за да се поклонят на чудотворната икона  на Божията майка и възнесат сърдечно молитвите си към Небесната Царица. 

Снимки