Ивановден в Хасково

На 7 януари Св. Православна Църква чества, най-големия сред родените от жена, светия пророк, Предтеча и Кръстител Йоан. По повод празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Архиерейска света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Хасково.

В съслужение с архиерея бяха: йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев  - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев - архиерейски наместник на Хасковската духовна околия и председател на храма, свещеници от града и околията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор ”Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Камбанният звън от рано събра благочестивите християни в храма, където да изпросят небесната закрила на определения за велико служение на Всевишния още преди Неговото раждане Господен Предтеча Йоан.

Сред богомолците бяха градоначалникът на Хасково г-н Станислав Дечев, председателят на Общинския съвет г-жа Таня Захариева, командирът на Военното формирование 52 740 подп. Светослав Годинов и представители на общинската власт.

По време на богослужбата архипастирят на Пловдивската епархия пострига за четци на Българската православна църква Димитър, Теодор, Делчо, Гинчо, Здравко, Александър и Димитър, които от днес имат благословение да четат и пеят на клира, а също така и да помагат на свещенослужителите по време на богослужение. 

Божият народ, изпълнил храма, с едно сърце и една уста изповяда Символа на вярата и каза Господнята молитва „Отче наш...”.

В края на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към боголюбивите миряни с вдъхновено слово, като ги поздрави с празника в чест на светия пророк и Кръстител Йоан и по повод 144-та годишнина от Освобождението на Хасково.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки