Богоявление в Кърджали

На 6 януари - Богоявление, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет в Средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" в град Кърджали и освети воинските знамена на Пловдивския гарнизон.

С владиката съслужихa: Преосвещеният Знеполски епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноиконом Николай Величков  и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богоявленския празник присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген. Явор Матеев,  г-жа Цвета Караянчева, общественици, представители на светската власт и множество граждани.

Преди началото на Великия водосвет на тържествена церемония Негово Високопреосвещенство митрополит Николай благослови и освети бойното знаме на представително формирование от силите за специални операции на Българската армия.  Архипастирят на Пловдивската епархия поръси с богоявленска вода строените христолюбиви воини и техните командири. 

За първи път в Кърджали литийното шествие бе предвождано от икона с вградена в нея частица от мощите на Св. Йоан Предтеча. Тя бе носена от деца от Неделното училище към Средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“. В шествието се включиха и гайдарчета от Кърджали.

Великият Богоявленски водосвет бе отслужен на брега на близката река Арда. Кръстът, хвърлен от митрополит Николай, успя да хване в съревнование с още 30 младежи 26-годишният рехабилитатор Яков Демянов. Малко след това владиката хвърли отново кръста, този път за децата от Неделното училище към манастир „Св. Йоан Предтеча”, за които отново беше направен специален  басейн с топла вода.

Малчуганите с радост влязоха в басейна и кръста улови 13-годишният Костадин Величков  - най-големият от тримата синове на отец Николай Величков. Множество балони и гълъби полетяха към небето. 

Архипастирят на Пловдивска епархия  поздрави и благослови всички христолюбиви миряни от Кърджали и духовната околия, дошли на почетат  Светото Богоявление Господне.  

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки