Васильовден в Пловдив

На 1 януари Светата Църква празнува Обрезание Господне и прославя паметта на св. Василий Велики. В първия ден на годината Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска св. Василиева Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив.

В съслужение с владиката бяха: Преосвещеният Знеполски епископ Арсений – викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, свещеници от града и епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

От ранно утро храмът се изпълни с богомолци, които се поздравяваха за началото на 2022 година от Рождението на нашия Спасител и си пожелаваха телесно и духовно здраве.

С цялата си душа християните съучастваха с духовниците в боговдъхновените слова и молитвословия на светата Литургия, съставена от свети Василий Велики, просейки от Бога здраве и благоденствие за себе си и за всички свои близки. Те изповядаха единогласно своята православна вяра в Триединия Бог и сърдечно изрекоха  Господнята молитва.

В края на св. Литургия архипастирят на Пловдивска епархия честити настъпването на Новата година.

„Възлюбени, да използваме времето, дадено ни от Бога, за добри дела и полезни постъпки, като избягваме злото, защото празността е научила на много лоши неща. Да се стремим към съвършенство, да възрастваме в евангелските добродетели, да се усилваме във вярата. Да бъдем предани и послушни чада на Светата православна църква. Да проявяваме предана любов към ближния, да се украсяваме с благочестие. Да се трудим съгласно Господнята повеля. Да даваме своя принос за благото на родината ни и благоденствието на народа ни. Да се молим и да работим за запазване на мира и за добра воля между народите“, каза Негово Високопреосвещенство. 

Владиката отечески благопожела новата 2022 година да бъде благословена за църквата, благополучна за родината ни, мирна за света и благоденствена за всички.

Високопреосвещеният митрополит Николай отслужи молебен за началото на годината с усърдна молитва към Бога да благослови новолетието с мир, здраве, благоденствие, благопреуспяване и душевно спасение за всички.

Владиката прочете и проповед върху живота и трудовете на предивния Божий угодник свети Василий Велики.

С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното от протодякон Илиян Александров многолетствие.

Снимки