Опело на богослова д-р Дарин Алексиев в София

На 18 декември внезапно почина богословът д-р Дарин Алексиев, преподавател в Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ и Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.

С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай отслужи опелото в столичния храм „Св. Георги“ на Петте кьошета. В съслужение с владиката бяха: Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, Браницкият епископ Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Мелетий – зам.-ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, храмовото духовенство, свещеници от Софийската и Пловдивската епархии, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Духовните учебни заведения в София и в Пловдив потънаха в скръб от загубата на своя преподавател, в деня на опелото на д-р Алексиев храмът се оказа малък за събралото се множество, което бе дошло да се сбогува със своя колега и учител. Сред присъстващите бяха множество отци, роднини, приятели, студенти и ученици на упокоилия се богослов.

Д-р Дарин Алексиев е роден през 1974 г. Завършил е средно образование в Професионална гимназия по ветеринарна медицина през 1994 г. със специалност ветеринарен лекар, но сърцето му го насочва към Бога.

Веднага след дипломирането си е приет първи по успех в Православния Богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където остава до втори курс, а сетне се премества в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 1997 г. с магистърска образователно-квалификационна  степен теология. Професионалният си път започва през 1998 г. във Врачанската света митрополия. Едновременно с това продължава и научната си кариера като през 2003 г. става редовен докторант по догматическо богословие при катедра Систематично богословие на Богословския факултет към Софийския университет.

Паралелно с обучението става проповедник в храм „Св. Георги“ в София. Започва и преподавателска кариера в Софийската духовна семинария. През същата 2005 г. д-р Алексиев създава и първия православен новинарски сайт – религия.бг. Създава сайт на Поморийския манастир. Става сценарист на предаването „За вярата българска“ с водещ отец Боян Саръев. Започва да пише и издава православни книги. Автор и редактор е на десетки богословски трудове и множество богословски и философски статии. От 2010 г. е учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а от 2014 г. преподава и в Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“.

До своята кончина д-р Дарин Алексиев е любим преподавател на много ученици и студенти. Д-р Алексиев беше издател, беше изследовател, редактор. Една от известните му книги е „Йога – път към мрака или поглед към йогата от перспективата към православното учение за спасението“.  Тази книга е преиздадена в Пловдив през 2016 г.

През 2021 г. защитава докторска степен по научната специалност „История на философията“ с работа, посветена на онтологизирането на понятието „София“ в руската религиозна философия. Той беше сценарист на предаването „Религията днес“ по БНТ. За своя кратък 47-годишен земен път д-р Алексиев се прояви като изтъкнат богослов, задълбочен православен изследовател, утвърден автор, обичан преподавател, много добър проповедник, щедър дарител и неуморен труженик на Божията нива.

Той усърдно търсеше отговор на най-животрептящите въпроси на нашето време и всякога пречупваше отговорите през призмата на спасението на душата. Заедно с това бе и непоколебим защитник на светото православие, продуктивен автор, усърден в издателската си дейност, любещ и отзивчив наставник, изряден християнин.

В края на молитвеното последование Пловдивският митрополит Николай произнесе надгробно слово, в което говори за достойнствата на новопредставилия се Дарин, и изказа съболезнования от името на  Светейшия патриарх Неофит на семейството за тежката загуба.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

Снимки