Димитровден в Пловдив

На 26 октомври Православната църква почита паметта на свети Димитрий Мироточиви Солунски Чудотворец. В навечерието на празника, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Негово Всепреподобие йеромонах Максим отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. Димитрий“ в старинния Пловдив.
На следващия ден митрополит Николай възглави Архиерейската света Литургия. В съслужение с владиката бяха: йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник и Председател на храма, свещеноиконом Петър Хубенов - епархийски съветник, свещеници от града и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.
Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.
На богослуженията присъстваха г-н Димитър Георгиев, почетен консул на Украйна в Пловдив и основен ктитор на храма, членовете на сдружение „Св. Димитър”, както и десетки богомолци – деца и възрастни – дошли да съучастват в радостта на празника.
Всички заедно с едно сърце и една уста припяваха заедно с певците литургичните песнопения и изповядаха Символа на нашата вяра и Господнята молитва „Отче наш...“.
В края на светата Литургия архипастирят на Пловдивската епархия се обърна към множеството богомолци със слово, в което акцентира върху живота, подвизите, добродетелите и чудесата на светия страстотерпец и каза:
„Православните народи особено почитат св. Димитрий. У нас има стотици църкви, посветени на него. Името му носят мнозина.
В нашето време, в нашето съвремие, братя и сестри, светът се нуждае особено от такива пламенни борци за Христовата светлина. Такива личности като св. Димитрий и св. Нестор - борци за правда и любов между човеците. Празнуваме тяхната свята памет. Нека се стараем според силите и възможностите си да им подражаваме, като бъдем по дух и по живот верни на Спасителя - Господа Иисуса Христа и Неговата Свята църква, през всички дни на живота си.  
Празнувайки деня на светия великомъченик Димитрий, нека от все сърце попросим от дивния божий угодник да ни избавя от изкушения, от скърби, от беди, от болести, от пандемии, от видими и невидими врагове“.
Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки от Празничната вечерня с петохлебие
Снимки от архиерейската света Литургия