Архиерейска света Литургия за празника на свети Йоан Рилски в двореца "Врана"

На 19-ти октомври Светата Православна Църква чества най-ярката звезда от небосклона на Божиите светии, просияли от българския род – преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец.

По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави Архиерейската света Литургия в наскоро възстановения параклис „Св. Иван Рилски“ в двореца „Врана“.

С владиката съслужиха: йеромонах Максим, ст. ик. Николай Георгиев – дворцов ефимерий, ст. ик. Александър и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.  

Песнопенията изпълни митрополитският хор “Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха Техни Величества цар Симеон II и царица Маргарита, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров и съпругата му г-жа Меглена Здравкова, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев.

Символът на вярата бе прочетен от Негово Величество.
В края на светата Литургия цар Симеон II удостои Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай с Великия кръст на династичния орден „Св. Александър“.
„Ваше Високопреосвещенство, от все сърце държа да изкажа дълбоката си признателност лично към вас и към цялата Пловдивска епархия за щедрата подкрепа и помощ, благодарение на която днес можете да служите в този параклис“, каза царят.

В отговор архипастирят на Пловдивската епархия благодари и каза:
“Няма да скрия, че съм изненадан и донякъде смутен от този неочакван знак на внимание, който Ваше Величество ни оказва, приподнасяйки в ръцете ни ордена „Св. Александър“. Разбираме, че това е знак за Вашето специално благоволение не към нас, а към Българската православна църква и ми позволете да кажа, че разбирам Вашия акт, Ваше Величество, точно по този начин.

Този знак ще отнесем в Пловдив и ще поставим на почетно място, така че нашите клир и миряни, а и тези които ще дойдат след нас, да го виждат и да знаят колко топли и основани на взаимно уважение и почит са били отношенията между Българската православна църква и българската държавност в лицето на един от нейните стожери, какъвто сте Вие.

Вие, Ваше Величество, винаги сте разбирал онази незрима, но неразрушима връзка между вярата и държавността. Ние пък, от своя страна, никога няма да забравим Вашите заслуги за преодоляване на печалния разкол в нашата Православна църква и за укрепване на църквата - институцията, която има най-големи заслуги за съхраняването на българския народ през вековете и която е извикала към нов живот Третата българска държава.

Третата българска държава, която в 65 години от своето 143-годишно съществуване е била ръководена от Вашите предци и от Вас. А Вашите предци, както и Вие самият, всякога са се грижили за духовното въздигане на българския народ с вяра в Бога, за доброто на Отечеството.”
Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от протодякон Илиян Александров. 

Снимки