Благодарствен молебен по случай Деня на военния парашутист в Пловдив

На 17 октомври в навечерието на Деня на военния парашутист Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай присъства на тържествен ритуал по полагане на военна клетва от военнослужещи в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив. След това владиката отслужи благодарствен молебен и заупокойна молитва за упокоение на душите на падналите за вярата и Отечеството ни български воини от Парашутната дружина пред храм „Св. Иван Рилски Чудотворец“ в двора на поделението.

В съслужение с архиерея бяха:  йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – архиерейски наместник на Асеновградската духовна околия, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Церемонията започна с посрещане на бойните знамена и приемане на строя от командира на СКСО ген.-майор Явор Матеев.

След това новопостъпилите военнослужещи тържествено се заклеха, а ген.-майор Матеев награди най-изявените офицери, сержанти и войници.

На празника присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янева, ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак, председателят на Военния съд в Пловдив полк. Шопов, кметове на общини и села, военни командири, ветерани, воини от резерва, представители на военни и родолюбиви организации.     

В речта си ген.-майор Явор Матеев се обърна към архипастиря на Пловдивската епархия с думите: „Ваше Високопреосвещенство, благодаря Ви за вярата и усилията, които полагате ежедневно с Вашите сподвижници да ни вдъхнете оптимизъм и сили. Без вяра нищо не се постига. Затова и на нашето знаме пише: „С нами Бог!“. Вярата в Бог ни закриля, окриля и води към победи“.

След молебена митрополит Николай произнесе вдъхновено слово за подвига на военнослужещия, като ги поздрави с празника им. 

Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров, а митрополит Николай благослови и поръси със светена вода строените воини от Съвместното командване на специалните операции и техните командири.

Празникът завърши с тържествен военен марш.

Снимки