Заупокойна св. Литургия и панихида за блаженопочившия Пловдивски митрополит Арсений

На 13 октомври 2021 година се навършиха 15 години от блажената кончина на приснопаметния Пловдивски митрополит Арсений.

 В този паметен ден в катедралния храм „Успение Богородично” бяха отслужени заупокойна света Литургия и панихида, възглавени от приемника на блаженопочившия архиерей – Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.  В съслужение с него бяха: Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Смоленски Висарион - викарии на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на ПДАиС “Свв. Кирил и Методий”, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеници от града и епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

 В края на заупокойната св. Литургия бе отслужена панихида и трисагий на гроба на приснопаметния митрополит Арсений, намиращ се до олтарната абсида на катедралния храм.

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай произнесе прочувствено и трогателно слово, в което каза:

„В този ден ние си спомняме не просто за делото, а за подвига на вярата и добродетелите на една велика личност на нашата църква - присноблаженият Пловдивски митрополит Арсений. Спомняме си за неговата непоколебима вяра. Жертвоготовна вяра. Вяра, заради която сам себе си и целият си живот на Христа Бога и на Светата Църква той изцяло отдаде.

Вяра, отобразена в неговото искрено монашеско смирение. Вяра, отобразена в любов, но любов искрена. Дядо Арсений беше честен, почтен и искрен човек. И любовта му беше искрена, не лицемерна. Животът му не бе лек, беше изпълнен с много изпитания и много изкушения. И всички тях покойният присноблажен Пловдивски митрополит Арсений посрещна като скала“.

„Вечная памет” огласи двора на катедралния храм „Успение Богородично”. 

Приснопаметният  Пловдивски митрополит Арсений е роден на 29 юли 1932 г. в с. Дълго Поле, Пловдивско. Светското му име е Ангел Богоев Чекандраков. Завършва Пловдивската духовна семинария и Духовната академия в София през 1955 г. През същата година постъпва като послушник в Рилския манастир, където става помощник-библиотекар. На 2 юни 1956 г. е постриган в монашески чин от игумена Стобийски епископ Варлаам (по-късно Пловдивски митрополит).

На 10 юни същата година е ръкоположен в йеродяконски чин. През м. септември 1957 г. е изпратен на специализация в Московската духовна академия, където е ръкоположен в йеромонашески чин от Руския патриарх Алексий І на 18 октомври 1958 г. След завръщането си в Рилския манастир е възведен в архимандритско достойнство на 23 юли 1961 г. След национализацията на Рилския манастир през м. ноември 1961 г. е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария, намираща се тогава в Черепиш.

 На 30 март 1969 г. в храм-паметника „Св. Александър Невски” е хиротонисан в епископски сан с титлата „Стобийски” от Българския патриарх Кирил и останалите архиереи и е назначен за викарий на Врачанския митрополит Паисий. На 1 август 1977 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а по-късно и за главен секретар на Св. Синод.

През 1987 г. Стобийският епископ Арсений е избран за Пловдивски митрополит. Престави се в Господа на 13 октомври 2006 г.

Бог да го прости! Вечна и блажена да пребъде паметта му!

Снимки