Въздвижение на Св. Кръст Господен в Кръстова гора

В навечерието на празника Кръстовден на 13 септември с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави празничните богослужения в манастира „Света Троица” в Кръстова гора.   

Негово Преосвещенство бе посрещнат под звуците на празничните манастирски камбани от хиляди християни, дошли от всички краища на страната.   

Малко преди залез слънце епископ Арсений отслужи Празничната вечерня с петохлебие.

С него в съслужение бяха: Смоленският епископ Висарион - игумен на манастира „Света Троица”- Кръстова гора, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, иконом Запрян Шиков - секретар на архиерейското наместничество в Смолян, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужбата присъства ген. -майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции.

В полунощ започна празничната утреня, в края на която викарният епископ Арсений извърши чина на въздигането на Светия Кръст, както в древността Св. Макарий, патриарх Йерусалимски, е въздигнал Кръста на спасителя и осенил всички краища на света в четирите посоки. Множеството народ, заедно с певците от митрополитския хор „Св. апостол Ерм”  пееха „Господи помилуй” с полагащите се земни поклони.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Богомолците участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Архиерейската света Литургия бе възглавена от Знеполският епископ Арсений в съслужение с преосвещения епископ Висарион.

В края на богослужението архиереят произнесе слово за празника за смисъла и значението на Христовия Кръст и нашите житейски кръстове.

Епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и поздрави поклонниците, дошли да се докоснат до частицата от Кръста Христов, съхраняваща се в светата обител.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки