Празникът Успение на Пресвета Богородица в град Пазарджик

Петнадесетият ден на месец август всяка година изпълва душите на вярващите с благоговение и радостен трепет. В този ден Светата Православна Църква възнася слава на Пресветата наша Владичица Богородица по повод нейното всечестно Успение.

В утрото на празника Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в катедралния храм на град Пазарджик „Успение Богородично“.

С владиката съслужиха: йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, храмовото духовенство, свещеници от града и епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров.

За молитвеното настроение на многолюдния Божий народ допринесоха певците от митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

От ранни зори стотици боголюбиви християни се стекоха към обятията на храма, където преклониха своите глави пред чудотворния образ на Божията Майка.

По време на причастния канон архипастирят на Пловдивската епархия прочете проповед върху днес честваните събития от живота на Пресвета Богородица и за величието на нейното смирение.

„Честити сме ние, православните християни на България, които сме част от ония родове, които облажават нея – Небесната Царица. Оная, която единствена между жените намери благодат у Бога. Която силата на Всевишния осени и тя се удостои да роди Божието слово - Второто лице на Светата Единосъщна Животоначална Троица.

Със своята чистота и смирение Света Богородица стана оня мост, който ни сведе Божията милост до земята, до човеците. Тя е оная стълба, която възкачи човеците от земята на небето. Тя е оня облак, който покри цялото човечество от Божия гняв. Тя е, която ни примири с Бога“, каза митрополит Николай.

Множество от енориаши пристъпиха към  светите Тяло и Кръв Господни, след като се бяха подготвили с усърден пост в покаяние и молитва.

Тържеството завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

През целия ден пред чудотворната икона на Пресвета Богородица в катедралния храм на Пазарджик се извиваше опашка от вярващи, дошли да се поклонят пред Богоматер.

Снимки