Преображение Господне в Пловдив

На 6 август Св. Църква чества Преображение Господне. В деня на това велико евангелско събитие от земния живот на Господ Иисус Христос пловдивският храм, посветен на Христовото Преображение, отбелязва своя храмов празник за десета поредна година . Той е единственият православен дом Божий в над 80-хилядния жилищен район „Тракия” - гр. Пловдив.

В навечерието на празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи Вечерня с петохлебие.  

В празничния ден Високопрeосвещеният митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия. С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев  - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. На св. Литургия присъства и кметът на район „Тракия“ г-н Костадин Димитров. Преди началото на светата богослужба митрополит Николай пострига Съби, Димитър и Ангел за четци и певци на Българската православна църква.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които съпреживяха духовната радост от празника. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. Мнозина от енорияшите  на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с пост и молитва.

Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай произнесе вдъхновено слово и призова всички към духовно преобразяване.

„Всеки православен християнин, всеки, повярвал в истинския Бог, има в живота си поне един миг, когато до сърцето му се е докоснала нетварната, преображенската, божествената светлина и е разпалила искрата в него. Това леко докосване на Божията благодат отваря духовните ни очи, за да видим дълбокия смисъл на всичко случващо се, за чудната взаимосвързаност на нещата и събитията, за високата цел на битието ни. Ако не угасим със скептицизма си тази светлина, оттогава насетне до края на живота си ще се стремим отново да се потапяме в нетварната, преображенската, таворската светлина“, каза Негово Високопреосвещенство.

В края на светата Литургия митрополит Николай прочете молитва за благословение и освещение на гроздето, което по традиция се извършва на празника Преображение Господне.

Снимки от Празничната вечерня
Снимки от Архиерейската света Литургия