Празник на митрополитския храм "Св. вмчца Марина" в Пловдив

На 17 юли Св. Църква чества паметта на светата великомъченица Марина.  В навечерието на празника по покана на Пловдивския митрополит Николай Високопреосвещеният Ловчанския митрополит Гавриил възглави Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св. вмчца Марина“в Пловдив.

В края на празничната вечерня архипастирят на Пловдивската епархия митрополит Николай поздрави митрополит Гавриил по случай рождения му ден и му поднесе в дар кръст и енголпие.

На следващия ден Ловчанският митрополит Гавриил възглави съборната архиерейска света Литургия в съслужение с архиерея на епархията Пловдивския митрополит Николай, Високопреосвещените митрополити Старозагорски Киприан и Врачански Григорий, Преосвещените епископи Велички Сионий – игумен на Троянския и Бачковския ставропигиални манастири, Мелнишки Герасим – главен секретар на св. Синод, Знеполски Арсений и Смоленски Висарион - викарии на Пловдивския митрополит, архимандрит Вассиан (Змеев) – представител на Руския патриарх Кирил в София, ставр. иконом Нелуц Опря- представител на Румънския патриарх Даниил в София, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев  - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - ректор на ПДАиС „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, архиерейските наместници, свещеници от града и епархията, дяконите Тодор и Божил от старозагорската митрополия, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Духовният празник бе украсен с ангелогласните  песнопения на митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Празникът на митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, както и в предишните години, се превърна в дивно тържество на православната вяра.

На богослужбата присъстваха: кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, общественици и офицери.

Да се поклонят на благодатната светиня - частицата от мощите на св. Марина,  пристигнаха хиляди хора от епархията и цялата страна, носейки надежда за физическо и душевно изцеление, уповавайки се на милостта на Всеподателя Бога по молитвите на светата великомъченица. 

Храмът се изпълни с радост. Прозвучаха славословия и молитви и на други езици. Много християни пристъпиха към Светите Христови Тайни. Всички с едно сърце и с едни уста възхвалиха мъченическия подвиг на света Марина и я призоваха да бъде на помощ.

В края на богослужението Ловчанският митрополит Гавриил прочете поздравителен адрес от Българския патриарх Неофит до Пловдивския митрополит Николай по случай 20-тата годишнина от неговата епископска хиротония.

„Благопожелаваме искрената Ви ревност по Дома Господен и служението в него никога да не угасват, а все така с радост да благовестите до сетния си дъх Евангелието на правдата сред поверените Ви люде. Радостни сме, че във Ваше лице имаме архипастир, който вярно се стреми като работник Христов да проповядва словото на истината“, се казва в поздравлението на Негово Светейшество.

Викарният епископ Арсений поздрави Светителят на Пловдивската епархия от името на освещения клир и епархийския съвет, като каза: „Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай всякога като любящ баща проявява голяма загриженост и е пример за непоклатимост в изпитания и трудности.

Негово Високопреосвещенство е непоколебим и твърд в защита на светото православие, всепредан в служението и мъдър ръководител на епархийските дела, отличаващ се с високото си родолюбие и отеческа грижа за поверения му клир и паство“.  

Знеполският епископ поднесе на митрополит Николай архиерейски омофор и набедреник с образа на Добрия Пастир, и букет цветя. Представителят на руската и румънската църкви архимандрит Вассиан и иконом Нелуц Опря поднесоха своите поздравления по случай празника.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки от Празничната вечерня

Снимки от съборната архиерейска света Литургия