Празник на епархийския манастир "Свв. Кирик и Юлита" край Асеновград

На 15 юли Св. Църква отдава богослужебна почит на света Юлита, загинала мъченически заедно с невръстния си син Кирик по време на гоненията срещу християните при римския император Диоклетиан.

В навечерието на празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с петохлебие, а на следващата сутрин възглави архиерейската света Литургия в епархийския манастир „Свв. Кирик и Юлита” край Асеновград.

С архипастиря на Пловдивската епархия съслужиха: Велички епископ  Сионий – игумен на Бачковския и Троянския манастири, викарните Знеполски епископ Арсений и Смоленски епископ Висарион, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев  - протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов - епархийски духовен надзорник и ректор на ПДС и ПДА „Св.св. Кирил и Методий“, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеници от Пловдив и Асеновград, митрополитския протодякон Илиян Александров.

Духовният празник бе украсен с ангелогласните  песнопения на митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Рано сутринта стотици поклонници изпълниха храма и манастирските двори, дошли да почетат и да се поклонят пред чудотворните мощи на дивните Божи угодници св. Кирик – увенчал се с ореола на мъченичеството на едва 3-годишна възраст и неговата майка св. Юлита, претърпяла немислими изтезания, заради изповядването на своята безгранична вяра в нашия Господ  и Спасител Иисус Христос.

Благочестивите миряни с едно сърце и уста казаха Символа на вярата и Господнята молитва „Отче наш...”,  и със смирение и любов отправяха молитви към Всеподателя.

В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към верния Божи народ с архипастирско слово за светите мъченици Кирик и Юлита, в което описа техните мъки и страдания, и още по-голямата им вяра в Бога.

„Живеем във време, когато постепенно се отдалечаваме от Бога и от Неговото слово всеки ден. И всеки, който следва Господа и Неговото слово, се смята за неразумен човек в едно общество, което прославя егото, отхвърлящо другия човек. Следователно един от най-важните аспекти на мъченичеството в наше време е разрушаването на стената на егото, която построяваме, оставяйки зад нея всеки, който се нуждае от нашата помощ.

Днешното мъченичество означава да не се успокояваме, щом като има хора, които се нуждаят от любов, и щом като има човеци, които са отхвърлени от всеки, който е забравил за Господа и е последвал своето его“, каза владиката.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки от Празничната вечерня

Снимки от архиерейската света Литургия