Посещение на г-н Бойко Борисов при Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

Посещение на Бойко Борисов при митрополит НиколайНа 7.7.2021 г. бившият министър-председател на България и председател на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов посети Пловдивската митрополия на БПЦ, където беше радушно посрещнат от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

В разговора, преминал в подчертано сърдечна атмосфера, Негово Високопреосвещенство изрази благодарността си към бившия премиер за щедрата подкрепа, която ръководените от него правителства оказаха през последните години не само на Пловдивската епархийска църква, но и на БПЦ като цяло.

Особено бяха подчертани измененията на Закона за вероизповеданията, чрез които държавата се ангажира с подкрепата на духовниците от всички изповедания, както и утвърждаването на учебниците по „Религия - Православие“, разработени от Светия Синод на БПЦ.

С думи на признателност бяха споменати помощите, отпуснати от правителството за ремонта на църкви и манастири, като беше подчертано особеното значение на помощта за изграждането на манастирския комплекс „Св. Троица“ в местността „Кръстова гора“, възстановяването на изгорялото крило на манастира „Св. Петка“ край с. Мулдава, Асеновградско, и завършването на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, наречен от Негово Високопреосвещенство „детски манастир“, заради стотиците деца, които посещават организираното към него най-голямо неделно училище в България.

Г-н Бойко Борисов увери Негово Високопреосвещенство, че правителството му е подкрепяло Българската православна църква, както и всички останали вероизповедания с твърдата убеденост, че това е необходимо за духовното израстване на нацията и за запазването на религиозния мир в страната, а съграденото е от полза за всички българи.

Той изрази огорчението си от факта, че министри от служебното правителство критикуват направеното, а в техни изказвания се съзира тенденция на враждебност към Българската православна църква.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай призова бившия премиер да се въоръжи с търпение и да има упование в доброто. С примери от Светото писание той насърчи Бойко Борисов да се ръководи от начина, по който Спасителят на човечеството Иисус Христос е реагирал на Своите мъчители, защото е доказано, че по този път накрая винаги възтържествуват Божията правда и истина.

„Нямам право да агитирам в полза на която и да е партия в течащата предизборна кампания. За нас всички са равни и обичаме всички еднакво“, подчерта в края на разговора митрополит Николай.

„Но, като гражданин на страната, преди да гласувам бих искал да чуя отговорите на политическите партии на няколко въпроса. Например: „Ако някой ви нареди, бихте ли затворили храмовете на Великден?“, „Ако имате телевизионно сатирично шоу, бихте ли поругавали в него църквата и духовенството?“, „Съгласни ли сте държавата да подпомага материално духовенството?“ От отговора на тези въпроси бих си направил необходимите изводи и бих гласувал по съвест.“

Митрополит Николай отбеляза, че понякога е наложително злото да бъде оставено да се прояви с пълна сила, за да могат хората да го разпознаят и да се отвърнат от него. „Най-важното е търпението! Бог вижда всичко и няма да изостави българския народ!“, заключи Пловдивският митрополит.

Гостът получи като дар икона на Света Богородица и благословението на Пловдивския митрополит Николай за здраве и успех за целия български народ.

Снимки: